Hem » Maghälsa » God maghälsa – Ja tack
Maghälsa

God maghälsa – Ja tack

Grönsaker.
Grönsaker.
Foto: Unsplash

Att hela barndomen, skoltiden och ungdomstiden vara magsjuk, det ställer till det. Ont i magen, vad är det? Nervösa besvär, sa doktorn. Nu vet vi bättre. I mitt fall var det Crohns sjukdom, en inflammatorisk tarmsjukdom som gjorde att min maghälsa var dålig. Att i cirka 20 års tid vara tarmsjuk och tappa vikt och till slut inte kunna varken äta eller stå på benen.

eva kindvall vinkvist

Eva Kindvall Vinkvist

Ordförande ILCO Region Västra Götaland

Foto: Privat

När jag sedan fick hjälp, vid 28 års ålder, vände det helt upp och ner på mitt liv. Jag fick en diagnos, blev opererad och blev av med det sjuka, som var en svårt inflammerad tjock- och ändtarm. Jag fick en stomi, en ”påse på magen” och fick bra maghälsa. Även om tanken var skrämmande först och jag tänkte mig själv bärandes mammaklänning hela livet, så blev påsen snart fullt accepterad av mig då jag kunde äta utan att få ont, gå upp i vikt och jag fick ett liv.

Jag fick på sjukhuset information om en patientförening, ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet, som jag blev medlem i. När jag redan på första mötet träffade många med stomi och diagnoser som Crohns sjukdom, ulcerös kolit och tarmcancer, förstod jag på riktigt att det gick att leva ett bra liv med stomi. Jag blev ganska snart engagerad i ILCO-föreningen.

När jag tänker tillbaka på tiden innan min stomioperation, så blir jag både ledsen och glad. Ledsen för att kunskapen och behandlingsmetoderna på 70-talet inte var så många. Glad för att det i dag finns betydligt större kunskap om inflammatoriska tarmsjukdomar och tarmcancer och flera olika behandlingsmetoder inom dessa områden, där stomi är en av dem.

Magen med tarmarna styr vårt liv, vill jag mena.

Med dålig maghälsa mår man inte bra. Inflammatoriska tarmsjukdomar och cancerdiagnoser som ger diarré, förstoppning, värk, ont i leder, huvudvärk med mera gör livet jobbigt. Men i dag med nya behandlingsmetoder och mediciner blir livskvalitén förbättrad och många gånger är de så bra att det aldrig blir aktuellt med en stomi.

Jag har helt accepterat min stomi och det beror på att livet innan min stomioperation inte var något liv. Alla upplever inte stomi så. Det absolut viktigaste för att livet med stomi ska bli så bra det nånsin kan, är individuellt utprovade stomiprodukter. I dag finns ett stort urval av dessa då vi alla ser olika ut på våra magar. Produkter specifikt utprovade just för mig är ett måste för att kunna arbeta, ha bra fritid och känna mig trygg med det jag har på magen. Där har utvecklingen verkligen gått framåt sen 60-talet.

Jag ser positivt på framtiden vad gäller utveckling av bra stomiprodukter och nya behandlings-metoder. Jag fick ett liv tack vare min stomi.

Nästa artikel