Hem » Maghälsa » 8 tips för att äta dig frisk med hjärtvänlig mat
Maghälsa

8 tips för att äta dig frisk med hjärtvänlig mat

Björnbär.
Björnbär.
Foto: Getty

Den som äter nyttigt minskar risken för hjärtsjukdomar. Frukt och grönsaker är viktigt, men nyckeln är att äta en mångsidig kost. Här är åtta tips ditt hjärta kommer att tacka dig för.

1. Ät två äpplen varje dag!

Detta minskar dramatiskt risken för hjärtinfarkt. Anledningen är att pektin hämmar tillväxten av de bakterier som leder till avlagringar på kärlväggarna. Äpplen innehåller dessutom vegetabiliska ämnen med avgiftande effekt, så kallade flavonoider. Dessa kan även ”putsa bort” kärlplack.

2. Ät gärna många olika frukter och grönsaker varje dag 

– man rekommenderar flera portioner. EPIC-studien från 2010 visar att frukt och grönsaker förebygger hjärtsjukdomar. Bäst är färska produkter med en intensiv färg som bär, körsbär, spenat och peperoni. Ju intensivare färgen är, desto mer vitaminer och andra antioxidanter finns i frukten. Koka grönsakerna utan att tillsätta animaliska fetter, med bara lite salt och helst utan socker.

3. Byt ut salamikorv mot mager skinka

Ät hellre kycklingbröstfilé istället för en panerad fläskkotlett. Om du är sugen på snacks, välj hellre salta pinnar än chips. Drick lättmjölk istället för standardmjölk och mycket vatten fördelat över hela dagen. Så här minskar du risken för hjärtinfarkt och kärlsjukdomar.

4. Fisk istället för kött! 

Grilla en bit lax, garnera den med läckra örter eller en fräsch sallad som tillbehör. Droppa citronsaft över salladen istället för en mycket kaloririk dressing. Ät fisk med hög koncentration av omega-3-fettsyror som lax, tonfisk eller sill. Ditt hjärta kommer att tacka dig!

5. Laga mat med extra jungfruolja

Eftersom en god olivolja betydligt minskar risken för hjärtsjukdomar. Oljan är även lämplig att doppa bröd i. Kryddad med lite salt och vinäger är denna dipp betydligt hälsosammare än en fet sås.

Hur ser det ut med vinkonsumtionen? Redan 400 f. Kr. utnyttjade Hippokrates, den berömda läkaren under antiken, rött vin som ett botemedel mot sjukdomar i det kardiovaskulära systemet. Även om vetenskapliga bevis saknas är läkarna numera eniga om att en måttlig konsumtion av vin förbättrar blodfettvärdena, förhindrar vaskulär förkalkning och därmed minskar risken för hjärtinfarkt. Men se upp: Ett glas om dagen är hälsosamt – två är ett för mycket!

7. Ta dig tid att äta! 

Att äta under stress kan skada ditt hjärta, för den yttre anspänningen sprids till kärlen. Dessutom blir du snabbare mätt om du äter långsammare. Skulle du dock någon gång behöva äta under tidspress eller prestationskrav, ät då hellre en frukt än en chokladkaka.

8. Berika din havregrynsgröt till frukosten med linfrö och lite linfröolja

Det finns ingen annan vegetabilisk källa som har en så hög koncentration av omega-3-fettsyror. Dessa bidrar till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och underlättar matsmältningen. Linfrön har en något kryddig, nötaktig smak. Två matskedar per dag är tillräckligt, eftersom linfrön i större mängder har en laxerande verkan.

En hälsosam kost, mycket motion och tillräcklig sömn kan kraftigt minska risken för att drabbas av hjärtsjukdom. Det lönar sig att ta dessa råd på allvar – smaklig måltid!

Nästa artikel