Skip to main content
Hem » Infektionssjukdomar » Hedda Hela Livet – Den varma mottagningen med alla kompetenser under samma tak!
Sponsrad

På Hedda hela livet har vi en preventivmedel/cellprovsmottagning. Hos oss kan du få rådgivning och även testa dig mot eventuella könssjukdomar. 

Sophie Engborg, barnmorska på Hedda hela livet, klargör här varför det är viktigt att testa sig mot eventuella könssjukdomar och att du tar ditt cellprov (HPV-virus).

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen och smittas framför allt vid oskyddat samlag. Få känner till att de flesta som är smittade med klamydia får inga symtom alls. Det är därför extra viktigt att du testar dig om du vet att du har haft ett oskyddat samlag. Om du som kvinna går obehandlad kan du i värsta fall få bestående skador på äggledarna. Om du som man går obehandlad kan du drabbas av inflammation i bitestiklarna. 

Klamydia testas genom att du lämnar ett urinprov. Både testet och eventuell behandling är kostnadsfria.

Som en viktig del att upptäcka förstadiet till livmoderhalscancer erbjuds alla kvinnor att ta ett cellprov. Syftet med provet är att tidigt kunna upptäcka HPV-virus och eventuella cellförändringar på livmoderhalstappen. Det finns ett vaccin som ger upp till 90 procent skydd mot livmoderhalscancer. I Stockholm erbjuds kvinnor mellan 23-27 år cellprov och vaccin helt kostnadsfritt.

På Hedda Hela Livet kan du kostnadsfritt komma på dropin eller boka tid för test av könssjukdomar och cellprov. Vi finns på Humlegårdsgatan 20 och på Sveavägen 17, Stockholm. 

Next article