Hem » Hudvård » Lisa Ajax: Jag fick hjälp av hudläkaren direkt!
Hudvård

Lisa Ajax: Jag fick hjälp av hudläkaren direkt!

Foto: Johannes Hjort

Förra förra året drabbades Lisa Ajax av rosacea. En hudsjukdom som ger röda utslag, ofta i ansiktet.

Det var en lång och jobbig period innan hon förstod vad utslagen var och kunde få rätt hjälp. Nu råder hon andra att kontakta hudläkaren direkt istället för att gå runt och lida av sina utslag. I slutet av Melodifestivalen 2017 började Lisa Ajax få problem med ilskna röda utslag i pannan.

”Det var jättejobbigt!”

Eftersom det var finalvecka och hög press tänkte hon att det var något stressrelaterat som skulle gå över. Men, efter Mellon blev det bara värre och värre. Hon trodde först att det var acne och började klämma på utslagen men det hjälpte inte heller. Hon besökte ett antal hudterapeuter men de kunde inte heller ge henne några klara besked.

– Det var jättejobbigt! Det går liksom inte att täcka de här utslagen med smink utan det är som bölder och knottror som sticker ut, hela min panna var täckt, säger Lisa Ajax.

Bokade tid hos hudläkare

Hon försökte gå utan smink för att inte irritera utslagen mer men det var också väldigt jobbigt. 

– Ofta när jag är ute och handlar kommer någon fram och vill ta en bild med mig vilket ju såklart är roligt i vanliga fall men inte när utslagen var som värst, förklarar hon. 

”Läkaren skrev ut både kräm och tabletter”

Till slut bokade hon en tid hos en hudläkare och hon hann knappt visa upp sin panna innan läkaren sa ”du har rosacea”. Läkaren skrev ut både kräm och tabletter för behandling av utslagen i tre månader.

Hudvård. Foto: Unspalsh
Det kan ta tid innan man hittar en hudvårdsrutin som passar en själv, men det är värt att ta sig tiden. Foto: Unsplash

Stress påverkar

– Det hjälpte jättebra! Jag var utan utslag ända fram till precis innan nyår då jag började få känningar igen, berättar hon. 

”Den här gången kunde hon börja behandla mycket tidigare”

Den här gången kunde hon börja behandla mycket tidigare eftersom hon visste att det var rosacea. Förhoppningsvis ska behandlingen göra att utslagen inte kommer tillbaka alls även om de kan göra det framförallt under perioder av stress.

Förutom den behandling som Lisa Ajax fått av sin hudläkare tycker hon att sol och salta bad hjälper huden att läka. 

Hittat en daglig hudvårdrutin

– Det är såklart individuellt och många säger att solen förvärrar deras utslag men för mig hjälper det att vara utomlands med hög solskyddsfaktor och bada i saltvatten, säger hon.

Hon har också hittat en daglig hudvårdsrutin som fungerar. Innan hon visste att hon hade rosacea bytte hon ofta produkter för att hon inte var nöjd med dem men nu har hon landat i några få produkter som hon tycker mycket om. 

Viktigt att behålla hoppet

– Nu använder jag produkter som passar min hudtyp. Jag tvättar ansiktet noga morgon och kväll och sedan smörjer jag in med en fuktkräm och en kräm som hjälper mot rodnaden, säger hon.

Idag rekommenderar hon alla att gå till hudläkaren direkt om de har hudproblem. Det kan lite tid innan man hittar rätt behandling för sina åkommor men det är viktigt att inte ge upp hoppet menar hon. 

”Man ska inte ge upp efter besöket om det inte blir rätt diagnos direkt”

– Man ska inte ge upp efter besöket om det inte blir rätt diagnos direkt, det kan ta lite tid. Framförallt ska man ska inte sluta leva bara för att man har lite utslag. Försök att prata med andra som förstår hur du känner och våga fortsätta gå ut och leva ditt liv. Det är klart att det kan kännas lite bättre med smink och då tycker jag att man ska sminka sig men det är också viktigt att öva på att gå utan trots utslag. Du är fin som du är, säger hon. 

Nästa artikel