Skip to main content
Hem » Hjärt- & Lunghälsa » ”Min hund har varit väldigt viktig för mig”
Sponsrad

Bosse har sprungit tio Stockholm Marathon i rad – och inte rökt på över 40 år. När han drabbades av lungcancer för några år sedan kom det därför som en chock. I dag håller han sig aktiv genom labradoren Stickan. 

– Min hund har varit väldigt viktig för mig. Han har dragit ut mig på långa promenader, berättar Bosse. 

Lungcancer förknippas ofta med vilken livsstil man har. Trots att man inte behöver ha rökt en enda cigarett i sitt liv för att drabbas, så finns det ett stigma kring lungcancer som är tydligt kopplat till rökning. 

Bosse, 74 år från Örebro, hade en livsstil som signalerade allt annat än problem med lungorna. Under många år sprang han flera mil i veckan och har gått i mål på Stockholm Marathon inte mindre än tio gånger på raken. Rökt, det har han gjort i ungdomen, men det var över 40 år sedan han fimpade sin sista cigarett. 

Med en hälsosam och aktiv livsstil kom det därför som en chock när han 2016 fick diagnosen lungcancer. 

– Det var ett chockartat besked, väldigt omtumlande, berättar Bosse. 

Det började innan en skidresa till Vemdalen, när han hostade blod. När han kom hem från resan gick han till sin vårdcentral för att undersöka sig.  

– Eftersom jag har en bakgrund inom vårdyrket såg jag till att bli röntgad. Jag fick nästan tjata mig till det, säger Bosse. 

Efter diagnosen har det inte blivit lika mycket löpning, men han håller fortfarande igång flera timmar om dagen på andra sätt. En som hjälpt honom att vara aktiv är labradoren Stickan. 

– Jag och frugan går våra långpromenader med hunden, det brukar bli minst en mil per dag. Sedan försöker jag gå på Friskis & Svettis två-tre gånger i veckan. 

Han beskriver hur det finns en Bosse före diagnosen och en Bosse efter diagnosen, att vardagens upplevelser känns starkare efter att han fick veta att han har cancer. 

– Efter det här har jag blivit mer ödmjuk inför livet. Jag försöker njuta mer av dagarna, att liksom bara vara. Det är ett slitet uttryck, carpe diem, men så har det faktiskt varit, att jag tar till vara på de här små sakerna i vardagen, berättar Bosse.

SE-12521-11-22-ONC

Next article