Skip to main content
Hem » Hjärt- & Lunghälsa » Funderar du på att sluta? Upplev frihetskänslan!
Sponsrad

Du kanske närmar dig ett beslut att bli kvitt det där nikotin-beroendet som styr din vardag och ditt liv? Det finns hjälp att få. 

Är du en av alla som längtar efter att känna dig fri? Tänk att slippa känna behovet av snusen eller cigaretten. Att inte behöva planera dagen anpassad till suget efter nikotin och inte ha snuset och cigaretterna överst på packningslistan när du ska resa bort. Eller att kunna gå till sängs utan att försäkra dig att nikotinet finns inom räckhåll. Ta del av råden som förenklar processen här. 

Inför gärna tobaks- och nikotinfria zoner inför din stoppdag. Börja succesivt med att avstå slentrianmässiga cigaretter och snusprillor, och tänk ut enkla saker du kan göra i stället. För att komma på andra tankar kan det fungera att exempelvis ta en promenad, träna, ringa en vän eller ägna dig åt något du tycker om.  

Ett sätt att övervinna nikotinsuget är att räkna ut vad ditt beroende kostar dig, och planera för din belöning på så vis. Både din plånbok och hälsa gynnas av stoppet.  

Undvik situationer och sammanhang som är starkt förknippade med ditt beroende. Använd nikotinläkemedel om du behöver hjälp att hantera suget. Undvik olika former av snus, vitt nikotinsnus eller e-cigaretter. Dessa produkter riskerar att förlänga ditt beroende.  

Ta väl hand om dig, särskilt de första dagarna. Ät ordentligt och rör på dig. Andas några djupa andetag och tänk på den frihet du har framför dig och att det är du som bestämmer, inte nikotinet. 

Det viktigaste är att bestämma sig. Det kan hjälpa att börja planera för, och visualisera, ett nikotinfritt liv redan innan du slutat helt. Din motivation ska bära dig fram till den starka känsla av frihet du längtat efter. Bestäm en dag inom en–två veckor då du ska sluta, och berätta detta för dina nära och kära. Då är ni fler som kan pusha och stötta i beslutet – det är viktigt att du slutar helt på stoppdagen.   

Men om du inte lyckas denna gång, har du en massa erfarenheter som hjälper
dig när du tar nya tag och försöker igen. Bär med dig känslan av att du vill bli fri från beroendet! 

TIPS!

Få ett stopp på nikotinsuget
Ha en plan för vad du ska göra om suget drabbar dig. Nikotinsuget går över efter 1–2 minuter och ”blir inte värre än när det är som värst”. På tobaksstopp.nu hittar du flera användbara råd, både på svenska och andra språk.  

Läs mer på: 
tobaksstopp.nu  
sluta-röka-linjen  
1177.se  

Next article