Hem » Hjärt- & Lunghälsa » En historia från hjärtat
Hjärtoperation

En historia från hjärtat

hjärtoperation
hjärtoperation
Foto: Tim Sobek

Adam Esser vaknade upp tre dagar innan jul på Karolinska Universitetssjukhuset. Han hade fått en ny hjärtklaff efter en allvarlig och kritisk hjärtoperation. En och en halv månad tidigare hade hans hjärta slutat slå i över en timme på en cykeltur i ett soldränkt Spanien.

Den 10 november 2018 begav sig den då 25 årige Adam ut på en cykeltur i det spanska landskapet. Redan tidigt under cykelturen kände han att andningen kändes konstig och ansträngd. Han och kompisen beslutade därför att ta det lite lugnt. Bara kilometer ifrån målet faller Adam handlöst mot marken. Hans hjärta hade gett upp.

–Jag hade en enorm tur att min pappa var i närheten och påbörjade hjärt- och lungräddning omedelbart. För även om han inte hade en utbildning så hjälpte det faktum att han agerade snabbt. Man brukar prata om att det finns tre tydliga faktorer som gör att man kan överleva och det är att man är i god fysisk form, får en professionell hjärt- och lungräddning och att kroppen är nedkyld, säger han. För Adam var det bara faktorn avseende ungdom och fysisk form uppfylld.

Första bilden på Adam efter operationen.

Utan puls i över en timme

Det tog lång tid innan ambulansen kom fram till olycksplatsen och tills dess att Adam befann sig på ett sjukhus. Vid ambulansens ankomst hade han varit utan puls i över en timme. På sjukhuset hamnade han i koma och svävade mellan liv och död. Hans föräldrar vakade vid hans sida så länge som besökstiderna tillät. Många nätter var kritiska och ofta möttes de av en läkare som berättade att ”i natt var det nära att vi förlorade Adam”. De ansattes även beslutet att förflytta Adam till ett större sjukhus i Spanien eller att flyga hem honom till Karolinska. Valet föll på det sistnämnda för att Karolinska bäst skulle kunna hantera en sådan operation, men samtidigt var det en stor chansning. Att förflyttas med flyg innebar en stor risk.
I ett vakuum till toner av Håkan Hellström.


– Jag minns inte mycket av tiden mellan olyckan och operationen den 20 december. Minnena är spretiga och som ett vakuum. Jag minns att mina morföräldrar kom på besök och att mina vänner spelade Håkan Hellströms senaste album. Mina föräldrar väntade nio timmar efter operationen innan de fick ett besked. Bytet av hjärtklaff hade varit allt annat än enkel, berättar Adam. Även om utfallet var lyckligt så visste läkarna inte hur Adam skulle påverkas. Syresättningen påverkar hjärnfunktionen och eftersom han var utan syre i över en timme var risken för hjärnskador överhängande.

Kämpa för livet

Sondmatningen fick Adam att tappa 20 kilo i vikt. Han kunde inte gå, sitta, eller knyta skorna. Att ta på sig en hoodie var en kamp. Det faktum att han inte fått några bestående hjärnskador var och är ett mirakel i sig.

–Jag hamnade på rehab på Danderyds sjukhus och fick kämpa mig tillbaka till kognitiva saker som man annars tar för givet, säger han.

Adam föddes med aortastenos, vilket innebär en förträngning av aortaklaffen. Uppväxten präglades av särbehandling eftersom han inte fick maxa sin fysiska kapacitet. Ärret som löper längs hans bröstkorg skapade hans identitet och känsla av tillhörighet med andra hjärtsjuka.

Ta inte allt förgivet

– Min målsättning har alltid varit att komma tillbaka till ett normalt liv. Jag har haft stort stöd och uppbackning av mina föräldrar, menar Adam. Hans vinnarskalle gjorde så att han blev utskriven från rehab efter 6 veckor trots att vården hade planerat in Adam för vård i minst 6 månader. Redan ett år senare var han tillbaka på jobbet som jurist. Något som chockade läkarkåren och experterna. Han har haft en lång resa och fått kämpa och bearbeta allt som hänt med samtalsstöd- och psykologer.


– Även om det är klyschigt, så är det viktigt att tänka på att inte ta något för givet. Tänk på hur du bemöter människor, eftersom du inte vet något om deras bagage. Njut av solskenet och känn på hur skönt livet kan vara, avslutar Adam.

Som ett hjärta som vägrar sluta slå: En sann historia av Adam Esser & Mats Sandberg.

Om boken

Läs den unika och fantastiska berättelsen om en ung man som fick sitt liv tillbaka och fick uppleva ett mirakel, efter att ha varit utan puls i över en timmes tid, något som chockerat en stor del av expertisen på området.

Det är en gripande, men också inspirerande historia om hopp och förtvivlan, smärta och glädje, sjukdom och läkande. Men även om föräldraskap, fotboll, musik, kärlek – och hur livet kan bli större, bättre och vackrare för den som en gång fått känna av dess oerhörda skörhet.

Nästa artikel