Hem » Folkhälsa » Sigrid Bernson öppnar upp om sin svåra utmattning 
Folkhälsa

Sigrid Bernson öppnar upp om sin svåra utmattning 

sigrid bernsson
sigrid bernsson
Foto: Privat

”Let’s Dance”-profilen Sigrid Bernson har hållit sig borta från rampljuset de senaste 3 åren. Nu väljer hon att öppet och personligt dela med sig om sitt liv med utmattningssyndrom. Hon hoppas kunna hjälpa och stärka andra som går igenom samma sak. 

Varningssignalerna fanns där redan för tio år sedan, men då kunde hon inte tyda kroppen. Hon trodde att hon var odödlig. Med facit i hand önskar hon att hon hade bromsat tidigare. Våren 2019 får hon nässelutslag på kroppen och söker vård på vårdcentralen. Trots det kör hon på i samma tempo. Sigrid upplever kognitiva svårigheter och att hon har svårt att få luft. Även sömnen blir lidande, men hon kopplar inte dessa symptom till stress.

Jag vill aldrig må så dåligt igen 

Hösten 2019 är Sigrids kalender fullbokad och hon åker till Grekland med TV4. Hon känner att hon inte borde åka – något är fel. Hon tänker att hon får bita ihop och vila efteråt. Hon fixar inspelningen men bryter samman på väg hem. När utmattningen är ett faktum är det för sent för att kämpa emot. Sigrid blir heltidssjukskriven och försöker acceptera att hon är sjuk. Den glada och spralliga tjejen är borta. Plötsligt befinner hon sig på en plats i livet som hon inte tidigare navigerat.

När kroppen säger ifrån

–Jag förstod inte vad folk sa. Allt smälte ihop och jag kunde inte bedöma avstånd eller förstå sammanhang. Min hjärna var mos och jag var helt slut som människa. Jag hade svårt med ljud och ljus och kunde inte ta in några nya intryck. Sigrid försökte ta dagen som den kom och åt antidepressiva och ångestdämpande. Efter sex månader som sjukskriven kommer Sigrid i kontakt med Stressmottagningen. Det blir vändpunkten. Stressmottagningens psykologer och läkare ger henne verktygen för att jobba med sig själv och lär henne om hur hon kan bryta mönster. Det blir den tuffaste resa hon gjort.

Nya drömmar  

–Idag försöker jag vara snäll mot mig själv och vara min egen bästa vän. Jag är ärlig och öppen med vem jag är på sociala medier. Jag hoppas att det ska ge kraft och hopp till andra i en liknande situation. Utmattningen har förändrat mig som person. Jag har blivit bra på att tacka nej till förfrågningar. Dansen och musiken är mitt liv, men jag kommer låta skapandeprocessen ta längre tid. Hela min syn på livet och min hälsa har förändrats, avslutar hon. Just nu föreläser Sigrid för unga om psykisk ohälsa, ett arbete hon vill fortsätta med. Hon vill även satsa mer på familjelivet. 

Nästa artikel