Skip to main content
Hem » Folkhälsa » ”Våra insulinpumpar håller oss vid liv – varför ska vi gömma dem?”
Sponsrad

Ungefär 50 000 svenska barn och vuxna lever med typ 1-diabetes.1 Kunskapen om en av våra vanligaste sjukdomar behöver öka – en uppgift som influencern Domino Stålvant och “diabetesparet” Evelina Byström och Ludwig Niederbach har tagit sig an. På sina Instagramkonton visar de sina följare att med extra planering, smarta hjälpmedel och en stöttande omgivning så går det att leva ett helt vanligt liv.

Det finns många fördomar om diabetes och vi märkte snabbt att vår omgivning hade dålig koll på hur sjukdomen fungerar. En vanlig myt är till exempel att typ 1-diabetiker inte kan äta socker, men vi kan äta allt – bara vi planerar i förväg. Genom vårt Instagramkonto kan vi sprida kunskap om diabetes till fler, berättar Ludwig Niederbach.

Ludwig driver Instagramkontot DiabetesT1Couple tillsammans med sin sambo Evelina Byström, som även hon har typ 1-diabetes.

– Vi vill peppa andra och visa att det går att leva ett helt vanligt liv. Det är många föräldrar som följer oss. Ofta har deras barn nyligen fått typ 1-diabetes och de håller på att navigera i det nya livet som sjukdomen innebär. Det är många som frågar om tips på hur man kan hantera olika typer av situationer, berättar Evelina.

Många skäms för sin typ 1-diabetes

Domino Stålvant har sedan tolv års ålder drivit några av landets största Instagramkonton inom livsstil. När hon fick sin diabetesdiagnos för fyra år sedan blev det naturligt för henne att skriva mer om sjukdomen och visa hur livet förändrades. I september kommer Dominos bok ”Högt och lågt” som skildrar både hennes diabetesresa och hennes stora matintresse:

– Det är ungefär 50/50 kokbok och diabetesbok – och det är en bok som jag önskar hade funnits när jag fick diabetes. Många ungdomar tycker att det är så pinsamt att visa sina hjälpmedel och tyvärr får jag ofta frågan om att dela stiltips på hur man gömmer insulinpumpen. Jag blir lika ledsen varje gång. Våra hjälpmedel håller oss vid liv. Varför ska vi gömma dem?

Ett system som förutser blodsockervärdet och anpassar insulindosen

Alla tre har Rubin Medicals system med insulinpumpen Tandem t:slim X2TM och Dexcom CGM. Genom Control-IQTM-teknologins smarta algoritm kan pumpen förutse blodsockervärdet om 30 minuter och korrigerar automatiskt insulindosen var femte minut.

– Jag lever ett helt annat liv sedan jag fick insulinpumpsystemet och mår så mycket bättre, berättar Domino och fortsätter: 

– Det är så skönt att slippa sticka mig i magen flera gånger om dagen. Pumpen sköter mycket själv, men jag behöver fortfarande göra korrigeringar och lägga in kolhydrater. Jag använder de olika personliga profilerna i pumpen för att anpassa behandlingen efter träning, mens och annat som påverkar.

– Pumpen skapar både frihet och trygghet, men det är fortfarande ett extrajobb att ha typ 1-diabetes, avslutar Evelina.

OM RUBIN MEDICAL
Rubin Medical erbjuder högteknologiska, lättanvända hjälpmedel för behandling av typ 1-diabetes. Med företagets medicintekniska kompetens och produkter från några av världens mest innovativa tillverkare, vill de bidra till förbättrade behandlingsresultat och en tryggare vardag för en stor grupp människor. Idag finns Rubin Medical i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Sedan 2012 ingår de i den börsnoterade teknikkoncernen Indutrade.

Next article