Skip to main content
Hem » Folkhälsa » IBS (Irritable Bowel Syndrome) påverkar ofta hela vardagen
Sponsrad

IBS kallas ibland även för kolon irritabile eller känslig tarm. Det är vanligare än man kan tro och många som har IBS upplever att det till stor del påverkar vardagen. IBS innebär att man regelbundet upplever smärta i magen samtidigt som man har diarré eller förstoppning. Det finns lindring och hjälp att få, exempelvis genom att göra förändringar i sin kost och med receptfria läkemedel. 

Personer med IBS upplever magsmärtor, tillsammans med diarré/förstoppning så gott som dagligen, och känner ofta oro för hur detta ska påverka vardagen. De bakomliggande orsakerna till IBS är inte helt kända, men avvikelser både lokalt i tarmen och i det centrala nervsystemet anses ha betydelse säger Mikael Holst, medicinsk rådgivare på Tillotts Pharma.

Mikael Holst

Medical Advisor, Tillotts Pharma

Foto: Tillotts Pharma 

Behandling

Individer med IBS-besvär gör klokt i att uppsöka läkare för att få en diagnos. Det finns idag inget botemedel mot IBS, men symtomen går att lindra.

− IBS är en så kallad funktionell tarmsjukdom som bland annat kan lindras av en sund livsstil med fysisk aktivitet, mindre kaffe, alkohol och fett i kosten. Det kan vara bra att få hjälp av en dietist för specifika och individuella kostråd. För en del fungerar psykologisk behandling med KBT, kognitiv beteendeterapi. Behandling med läkemedel mot de symtom som är jobbigast är vanligt, exempelvis stoppande läkemedel mot diarré. För symtomlindring av kramper/smärta i mage och tarm kan man pröva ett receptfritt läkemedel som lindrar buksmärta, gaser och kramper i magen, säger Mikael Holst.

Det finns ett receptfritt läkemedel med högt innehåll av pepparmyntsolja, vilket har kliniskt bevisad effekt vid IBS. Pepparmyntan i kapslarna påverkar musklerna i tarmen, som slappnar av och därmed minskas besvären. Det är dock viktigt att få en IBS-diagnos från en läkare innan man börjar använda receptfria läkemedel.

− IBS kan vara väldigt smärtsamt och påfrestande för individen. Lång-siktig plan för lindring av IBS-besvär kan till exempel vara KBT, kost-anpassning, regelbunden motion med eventuellt tillägg av läkemedel, säger Mikael Holst.

Next article