Hem » Folkhälsa » Han kämpar för att få stanna i Sverige
Sponsrad

Ali har arbetat hos familjeföretaget Munkagrodden i 5 år men riskerar nu utvisning.

Ali kom till Sverige 2015 som 16-åring efter att ha förlorat båda sina föräldrar i Afghanistan. Han har fått avslag på sin asylansökan hos migrationsverket åtta gånger och väntar nu på besked nummer nio. Får han avslag igen blir det avgörande för om han får stanna.

Ett växande småföretag 

Munkagrodden startades 1992 av Kenneth och Eva Bendroth. De är i dag en av Sveriges största odlare av groddar, skott och microblad. De levererar sina produkter till restauranger och butiker över hela Sverige och utsågs till årets företagare 2019. Bland Munkagroddens 30 anställda finns 14 olika nationaliteter och Ali är en av företagets största tillgångar.

 – Ali är ovärderlig för oss, säger Kenneth Bendroth. Hade Munkagrodden varit ett fotbollslag hade han spelat på alla positioner, han kan det mesta.

Men ovissheten om Ali får stanna i Sverige eller inte gör situationen svår.

– Att inte veta om han har en trygg plats i tillvaron skapar ångest för Ali. Han arbetar hårt och bidrar i samhället, men mår dåligt av att ständigt kämpa för att få stanna, menar Eva Bendroth.

 – Om jag får avslag igen tar de ifrån mig alla mina möjligheter och rättigheter, jag kan varken arbeta eller bo i Sverige. Jag har skapat mig ett liv här, och har ingenting att återvända till i Afghanistan, varken jobb eller familj, förklarar Ali själv.

Startat en namninsamling

Kenneth och Eva vill uppmärksamma Alis fall, men samtidigt belysa problemet för alla de som befinner sig i liknande situationer. Med hjälp av en namninsamling de startat hos skrivunder.com hoppas de nu att Ali ska få stanna i Sverige permanent.

– Det är sorgligt att det ser ut som det gör i Sverige i dag. Vår framgång som småföretagare men även för samhället i stort bygger på människor som Ali, han tillför något till Sverige. Han tar inte, han ger, avslutar Kenneth Bendroth.

Nästa artikel