Hem » Diabetes » Ledare: Var modig och gör positiva förändringar
Diabetes

Ledare: Var modig och gör positiva förändringar

Foto: Daniel Stigefelt

Min dotter lever med en relativt ”osynlig sjukdom” nämligen typ 1-diabetes. Varje dag går jag in i samma mentala förberedelse som inför ett träningspass för att säkerställa att den faktiskt inte är osynlig för andra människor. Alla ska ha tillgång till rätt kunskap om diabetes och alla har möjlighet att skapa goda vanor.

mårten nylen

Mårten Nylén

Hälsoinspiratör, tränare, tv-profil & föreläsare

Foto: Daniel Stigefelt 

När min dotter fick sin diagnos insåg jag hur lite jag visste om sjukdomen. Jag lärde mig även att de runt omkring mig hade knappa eller ingen kunskap alls. Där och då föddes min stora drivkraft att sprida mer kunskap till både vuxna och barn bland annat genom stiftelsen Beat Diabetes. Med 2020 bakom oss och nu med starten av 2021 vill jag öka förståelsen och förbättra livsstilen, så att alla ska ha en chans till en ny start; en ny möjlighet att göra saker rätt eller åtminstone bättre. Med målet att bromsa eller förhindra att fler insjuknar i diabetes typ2 och att förbättra livet för de med diabetes typ1.

Värdera oss själva bättre

Vi vuxna bör röra på oss minst 30 minuter om dagen, och barn minst 60 minuter. Många har en livsstil som inte lever upp till tiden. Om vi börjar värdera oss själva bara lite bättre, så finns det enorma fördelar. Vi blir piggare och gladare, orkar mer och får bättre odds att inte bli sjuka i flera olika sjukdomar.

Om vi lägger grunden för bra vanor såsom en sund kost, tillräcklig sömn, mindre stress och regelbunden motion så leder det till oändliga effekter. Vi gör vår kropp och vårt sinne en stor tjänst om vi motionerar regelbundet och detta behöver inte betyda att du spenderar timmar på gymmet. Ta små beslut i vardagen som att välja trappan istället för hissen, cykeln eller promenaden istället för bilen. Sluta upp med stillasittande under för långa stunder – gör små rörelsepauser. Upp och hoppa mellan varven!

Börja med valet

Vi tänker cirka 60 000 – 70 000 tankar per dag, varav många är samma tankar som vi tänkte föregående dag. Vad vi tänker har effekt. Istället för att tänka träning, prestation och svett försök att tänka små steg framåt, anpassa träningen efter dig själv och sätt fokus på det du kan göra. Vi lyckas ju inte för att vi kan, utan för att vi gör. Förbättrandet är den bästa vinsten. Om blodsockret varit upp och ned och det känns som om det inte spelar någon roll om du försöker eller inte. Känslan av frustration och att vara besegrad. Det kan få dig att kasta in handduken och sluta anstränga dig. Men ge inte upp! Nej, ompröva istället och se till få till de små vinsterna varje dag!

Vidare bör man aldrig bli rädd för mat, det handlar mer om att förstå var näringen och de bättre kalorierna finns. Genom smarta enkla val och lösningar, än fokus på problemen så kan alla göra en bra affär.

Vi kan påverka

Ni alla där ute kan vara med och påverka och lära er mer om diabetes. Mer än 400 miljoner människor i världen lever med diabetes, och diabetes typ 2 är en av de snabbast växande folksjukdomarna i världen.

Allas våras liv är ovärderliga, så om alla engagerar sig lite, skaffar kunskap om vad diabetes är så kan vi tillsammans skapa en generation med sundare vanor och samtidigt förebygga och förbättra livet för många.

Nästa artikel