Hem » Diabetes » All rörelse räknas
Diabetes

All rörelse räknas

Han är en av Sveriges mest uppskattade tränare, tv-profil, föreläsare och hälsoinspiratörer. När andra hetsar till att bränna fett eller bygga muskler pratar Mårten Nylén i stället om vikten av hållbara förändringar, mer vardagsmotion och att utrota diabetes.

Över 400 miljoner runt om i världen lever med diabetes. En av världens vanligaste folk- och välfärdssjukdomar är diabetes typ 2. För Mårten vars dotter har typ 1-diabetes är det viktigt att sprida kunskap om att det finns två typer av diabetes. Typ 1-diabetes kan vara ärftlig och uppkommer vanligtvis i barndomen. Man saknar fortfarande mycket kunskap om arvsgången och sjukdomen. Medan Typ 2-diabetes kan motverkas bland annat genom regelbunden motion och en hälsosam livsstil. Därför vill Mårten motivera fler till mer vardagsrörelse. 

#imovefordiabetes

Som en av eldsjälarna i stiftelsen Beat Diabetes och deras initiativ #Imovefordiabetes vill Mårten uppmuntra människor i Norden att uppmärksamma och förstå sjukdomen diabetes. I år kommer även varje rörelse att bidra med 1 kr till diabetesforskningen i Norden.

Man deltar genom att registrera sin rörelse på Beat Diabetes.

Gör ett aktivt val

– Hälsa är något som vi alla behöver. Det krävs egentligen inga större saker för att skapa ett hälsosamt mående. Framför allt behöver vi bli bättre på att utgå ifrån oss själva. Att jämföra oss med varandra skapar många gånger stress och vi missar vårt eget utgångsläge. Det är bara vi själva som kan lägga grunden för våra egna förbättringar. Det genom att göra aktiva val och förbättringar i vår vardagsmotion och att lägga till regelbunden rörelse.

Så kan du motverka stillasittande

–De små förändringarna kan vara att välja trapporna i stället för hissen. Att hoppa av bussen en hållplats tidigare och gå den sista biten hem. Eller att använda cykeln framför bilen. Stillasittandet har tagit över våra liv och under två år med pandemi har den ökat markant.

Vi behöver därför bryta stillasittandet med mer vardagsmotion och rörelsepauser så att både kroppen och knoppen syresätts. När vi rör på oss ökar blodcirkulationen, vilket ger starkare muskler och hjärta. Vi får även en glad, pigg och smart hjärna. Små förbättringar varje dag blir till många hälsovinster. Mårten återkommer till enkelheten när det kommer till träning som vi alla kan få in i vardagen på tusentals olika sätt, utan att besöka gymmet.

Grundfilosofi – Balansbordet

–För att må bra behöver vi jobba med balans i livet. Jag har ett verktyg som jag döpt till ”Balansbordet” där varje ben representerar fyra faktorer som påverkar oss: Motion, Kost, Stress och Vila (Sömn/Återhämtning). Vi använder det genom att starta med att lokalisera svagaste benet först, för då vet vi vart vi bör göra vår första förbättring. Vi skapar balans och jobbar med förbättringar. På samma sätt är det med oss människor och vår hälsa. Vi behöver därför lokalisera den svagaste länken i våra liv och börja förändringen där. Effekten blir då bättre än om vi hade startat där det redan funkar. Glöm inte heller – ingenting kommer att hända om du inte gör. Alla steg framåt är alltid steg framåt oavsett storlek, menar Mårten.

Var snäll mot dig själv

– Vid typ 1-diabetes är försämrad eller utebliven sömn vanligt. Blodsockret kan behöva justeras under natten. För många diabetesföräldrar innebär det ofta en dålig nattsömn. Många föräldrar känner samtidigt en stor stress och oro över sina barn vilket kan leda till mental obalans och utbrändhet. Alltså är ett eller flera av benen på balansbordet påverkat. Det man behöver göra då, är att sätta fokus på hur man på andra sätt kan hålla eller återskapa balansen. Det genom att försöka sköta de andra benen som sin kost, motion och återhämtning på ett bra sätt. När det kommer till barn och föräldrar så finns det massor av bra saker man kan göra. Alla föräldrar vill ju sina barn det allra bästa. Därför måste vi vuxna bli bättre på att axla förebildsrollen och skapa goda vanor från början. Många borde även bli lite snällare mot sig själva, och gör vi positiva saker tillsammans får vi en snöbollseffekt. Det är samma effekt som vi vill skapa med #imovefordiabetes avslutar Mårten.

 Mårtens dagliga mantra

  • Gör någonting bra för dig själv och din hälsa varje dag
  • Starta dagen starkt genom att tänka en positiv tanke och gör sedan en positiv handling
  • Alla steg framåt är steg framåt precis som att alla förbättringar räknas
  • Du är alltid bra som du är och värd att må bra

Nästa artikel