Skip to main content
Hem » Barn och unga » Utbytesåret banade väg för internationell karriär
Sponsrad

Att bli utbytesstudent och bo och gå i skola i ett annat land är en spännande och utvecklande upplevelse. Clara Ylander från Göteborg var sjutton år när hon åkte på ett utbyte till Kansas i USA via STS Education. Utbytet gav henne vänner för livet, stärkt självförtroende och mersmak på att bo och vistas utomlands. 

Jag och min familj har tidigare rest en del i USA och jag ville upptäcka mer av landet. Jag såg ett år som utbytesstudent som ett bra sätt att komma ut på egen hand i världen. Samtidigt kändes det tryggt att resa under organiserade former, via en arrangör. Jag ville bättra på mina engelskkunskaper och se något nytt, säger Clara Ylander.

Hon hamnade hos en familj med svenska rötter i Kansas i Mellanvästern, där hon skulle bo och gå ett år på high school.

–Visst var det ett stort steg att flytta från Göteborg till en liten stad i Kansas, men jag bestämde mig för att verkligen omfamna den nya livsstilen och det nya sammanhanget. Jag engagerade mig i flera olika föreningar, efter skoltid spelade jag bland annat volleyboll och basket. Det gjorde att jag snabbt lärde känna nya kompisar och kände mig som hemma, säger Clara.

Clara Ylander 
Utbytesstudent via STS Education
Foto: Privat

Lärde sig flytande engelska

Hon kom hem från USA 2018 och efter att ha gått klart det svenska gymnasiet hade Clara en stark drivkraft att flytta utomlands igen. Den här gången valde hon att åka till Haag i Nederländerna, där hon idag jobbar som projektledare på Amazon.

–Jag hade förmodligen inte flyttat till Nederländerna om jag inte hade deltagit i ett utbyte. På plats i USA lärde jag mig flytande engelska och stärkte dessutom mitt självförtroende. Jag lärde mig mycket om olika kulturer och olika sätt att leva. Sammantaget gjorde det att jag utvecklades mycket som person. Nu har jag bott i Nederländerna i ett par år och trivs jättebra, säger Clara.

En upplevelse för livet

Hennes råd till andra som funderar på att åka på ett utbyte är att engagera sig i de klubbar och fritidsaktiviteter som skolan ordnar. De flesta high schools har ett brett utbud av olika föreningar och klubbar för olika intresseinriktningar. Det är ett bra sätt att lära känna nya människor och att få en rolig och omväxlande fritid.

–Ett annat råd är att våga ta steget och faktiskt åka på ett utbyte. Även om det kan kännas lite nervöst att åka långt ifrån sin familj, sina vänner och det sammanhang man är van vid så är det en upplevelse för livet. Det år man spenderar utomlands ger så mycket tillbaka på olika sätt. Jag vill också tipsa andra som åker på utbyte att åka i väg med ett öppet sinne och vara öppen för allt den plats du åkt till kan erbjuda, säger Clara Ylander.

Next article