Hem » Barn och unga » Planering underlättar barnfamiljers matvardag
En ung generation

Planering underlättar barnfamiljers matvardag

Paula Frösell, dietist på ICA.
Paula Frösell, dietist på ICA.
Paula Frösell, dietist ICA. Foto: Jessica Gow.

Sunda matvanor i vardagen är förstås en målsättning för många barnfamiljer, men när vardagen är stressig kan det kännas svårt att få till det. Vi bad Paula Frösell, dietist på Ica, att dela med sig av sina bästa råd kring hur man kan skapa rätt förutsättningar för bra och nyttig vardagsmat.

Klyftan mellan de barnfamiljer som har rätt kunskap och ekonomiska förutsättningar för att göra hälsosamma matval och de familjer som saknar dessa förutsättningar har blivit allt djupare. Det framgår av Icas senaste trendrapport. Paula Frösell poängterar vikten av att minska klyftan.

– Planering är nyckelordet när det gäller att lägga grunden till bra matvanor. Förbered exempelvis gärna mellanmål så det finns något näringsrikt och gott som barnen kan äta när de kommer hem från skolan eller förskolan. Att blanda en kanna med smoothie som kan stå i kylen tills barnen kommer hem tar exempelvis inte många minuter och är billigare än många andra mellanmål, säger Paula Frösell.

Byt ut kött mot fisk en eller två dagar i veckan

Grunden till en bra matdag börjar med frukosten. Välj fullkornsprodukter och byt gärna ut typiska söta frukostprodukter som fruktyoghurt mot osötade alternativ som naturell yoghurt och müsli. Yoghurten kan sedan smaksättas och sötas med färsk frukt eller frysta bär.  Då ökar också intaget av frukt och grönt.

– Storhandla och planera den kommande veckans måltider, då undviker du stressen inför varje måltid och har alltid bra och näringsrik mat hemma. Studier visar att de flesta barn och ungdomar äter för lite frukt och grönt och skulle behöva äta det dubbla mot idag, En målsättning för många barnfamiljer kan vara att inkludera mer frukt och grönsaker på ett naturligt sätt i den dagliga kosten. Många barnfamiljer äter också för lite fisk så prova att byta ut köttet mot fisk en eller två gånger i veckan, exempelvis fish taco på fredag, säger Paula Frösell.

Grönsaker kan serveras på så många olika sätt. Morötter kan exempelvis skäras upp i slantar, rivas ner i köttfärsen, användas i grytor och soppor och mycket mer.

– Man kan också smyga in grönsaker i maten genom att exempelvis göra en bas till sås på lök, morötter och andra grönsaker fräser, mixar och därefter späder och kokar upp. När det gäller grönsaker så får man vara lite envis som förälder. Det kan ta tid innan barn lär sig att gilla en viss grönsak, säger Paula Frösell.


Recepttips


Hallon- och blåbärssmoothie

Ingredienser (4 personer)

  • 250 g frysta hallon och blåbär
  • 1 banan
  • 4 dl mjölk (gärna 1, 5 %)
  • 1/2 tsk flytande honung

Gör så här

  1. Tina bären.
  2. Skala bananen och mixa alla ingredienser i en mixer.
  3. Servera i glas

Tacolax med salsa colore

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 port ris

Salsa colore

  • 1/2 rödlök
  • 2 tomater
  • 1/2 gurka
  • 1 förp majskorn (à 340 g)
  • 1/2 lime

Till servering

  • 1/2 isbergssallad
  • 2 dl gräddfil

Lax

  • 4 port laxfiléer (à 125 g)
  • 2 msk taco kryddmix
  • 2 tsk olja

Gör så här

  • Tina laxen om fryst används.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Salsa colore:

  • Skala och hacka löken. Skär tomater och gurka i små tärningar och lägg i skålar. Låt majsen rinna av och lägg upp den i en skål. Skär limen i bitar.

Till servering:

  • Skär salladen strimlor.

Lax:

  • Vänd försiktigt runt fisken i kryddmixen. Stek i oljan i en stekpanna ca 4 minuter, vänd då och då.
  • Servera den kryddstekta laxen med ris, salsa, gräddfil, lime och sallad.
Nästa artikel