Hem » Barn och unga » Myter om akne
Barn och unga

Myter om akne

Många som drabbas av akne upplever att behandlingen inte alltid hjälper, och öppnar plånboken på vid gavel för dyra behandlingar och överskattade superkrämer.

Det få vet om är att det i många fall räcker med en receptfri utvärtes behandling. Om akne behandlas i rätt ordning, följt av läkarens ordinationer, så finns det goda chanser för ett riktigt bra resultat.

En inflammation

Akne uppstår av en inflammation i talgkörtlarna och påverkas av könshormoner som i sin tur ökar produktionen av hudfett. Följden av detta blir att talgkörtlarnas utförselgångar blir trängre och talget får svårare att ta sig ut.

En normalt förekommande aknebakterie är boven bakom hudsvullnaden som ofta uppstår.

Symptomen är individuella

De första förändringarna som uppstår är ofta svarta eller vita pormaskar. Vanligt förekommande är även att röda små knottror eller vita varblåsor dyker upp.

I vissa fall kan det uppstå stora bölder, och dessa kan i sin tur vara orsaken till kvarstående ärrbildningar.

En påfrestning – både fysiskt och psykiskt

Akne dyker ofta upp i hela ansiktet samt på rygg och bröst. Vanligtvis är akne kopplat till tonåren, men symptomen kan följa med upp i vuxen ålder.

Det kan upplevas otroligt påfrestande med denna typ av problemhy. Då akne främst drabbar synliga kroppsdelar så som ansiktet är det vanligt att tillståndet påverkar den drabbade även psykiskt – men det finns i dagsläget många bra behandlingar.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Vad är egentligen myt och vad är sanning?

Det finns många felaktiga myter om akne och minst lika många desperata metoder för att minska utbrotten. Det är viktigt att ha tålamod! Nedan följer fyra punkter som bör undvikas:

  • Att klämma mycket och irritera huden ytterligare med smutsiga fingrar
  • Att använda allt för starka läkemedel som exempelvis kortisonkrämer, kortisontabletter eller anabola steroider
  • Att sminka över akne går oftast bra men man bör undvika feta och täckande beredningar
  • Att undvika viss typ av mat, det finns dock inga vetenskapliga bevis för att vissa födoämnen generellt ger akne

Behandlingar är lika individuella som symptomen

Akne kan variera kraftigt och det finns av den anledningen flertalet olika behandlingsmetoder. Generellt kan effekten av en behandling upplevas först efter 6-8 veckor.

Utvärtes behandling är alltid det första utgångsläget för behandling av akne, och i många fall kan en receptfri behandling lindra symptomen.

När du tror att du testat allt

Vid mycket pormaskar kan läkaren ordinera utvärtes A-vitaminsyra, och studier visar på att även p-piller kan lindra akne – men effekten är synlig först efter några månader.

Även svår akne kan behandlas effektivt

Vid svårare akne, eller där ovan nämnda behandlingar inte har gett effekt kan hudläkaren behandla med A-vitaminsyra i tablettform. Denna typ av behandling pågår vanligtvis i minimum 6 månader och preparatet är mycket effektivt. Det har använts i 40 år och anledningarna är välgrundad.

Det bästa tipset är dock att börja behandla aknen i tid, då maximeras möjligheten att undvika ärr helt och dyra laserbehandlingar blir överflödiga. Börja med receptfri utvärtes behandling, och hjälper inte detta så kan en konsultation hos en hudläkare vara nyckeln till en aknefri hy!

Källa: 1177 Vårdguiden och Mats Berg, Hudläkare och Docent, Uppsala Universitet.

Nästa artikel