Hem » Barn och unga » Måns Möller brinner för att barn och unga med NFP ska få en plats i föreningslivet
Barnhälsa

Måns Möller brinner för att barn och unga med NFP ska få en plats i föreningslivet

FOTO: Måns Möller

När komikern Måns Möller 2008 fick beskedet att hans tvåårige son Viggo hade autism hamnade han i en livskris. När Måns upptäckte hur svårt det var för barn med NPF att få utrymme i det organiserade föreningslivet bestämde han sig för att ta saken i egna händer genom att 2015 starta Viggo Foundation. 

Måns Möller

Måns Möller

Foto: Carl Thornborg 

Alla barn mår bra av fysisk aktivitet, men barn med NPF har ett ännu större behov av att få syresatt blod till hjärnan. Trots att fördelarna med regelbunden fysisk aktivitet är så många utesluts många barn och ungdomar med NPF-diagnoser från föreningslivet. De platsar inte i den traditionella paraidrotten och är heller inte rustade för att träna med de normalfungerande barnen.

Det resulterar i att det på många håll i landet finns väldigt få organiserade idrottsaktiviteter som arrangeras på dessa barn och ungdomars villkor och utifrån deras behov.

Syftet med Viggo Foundation var redan från start att stödja och hjälpa de idrottsföreningar som startas till förmån för barn och ungdomar med NPF. Måns Möller upptäckte snabbt att behovet av stiftelsen var otroligt mycket större än han kunnat tro när han satte igång. Hans arbete i stiftelsen är helt ideellt, drivkraften är att ge fler barn och unga med NPF-diagnoser möjlighet att aktivera sig på samma sätt i föreningslivet som Viggo gjort.

Osäkerhet och okunskap hindrar

– Osäkerhet och okunskap om NPF är förmodligen en anledning till att relativt få idrottsföreningar hittills har startat upp lag för barn och unga med NPF. Riksidrottsförbundet talar mycket om allas rätt till föreningsliv och fysisk aktivitet, men när det kommer till kritan är utbudet väldigt litet för dessa barn, säger Måns Möller.

När Viggo väl upptäckte och fick möjlighet att delta i föreningslivet fick han snabbt blodad tand. Numera tränar Viggo såväl löpning som inne-bandy och skidåkning i olika lag för barn och unga med NPF-diagnoser, som inte alltid har lika lätt att ta instruktioner och fungera i gruppsammahang som normalfungerande barn.

– Träningen betyder allt för honom. Om vi exempelvis är ute och springer på morgonen så förbättras hans koncentrationsförmåga så han orkar sitta still och ta till sig ny kunskap i skolan. Han sover bättre på nätterna och det betyder jättemycket för honom att vara en del av den sociala gemen-skapen i ett lag, säger Måns Möller.

Vill få fler idrottsföreningar att starta NPF-lag

Det råder ingen tvekan om att det finns ett otroligt sug efter organiserad fysisk aktivitet för barn och unga med NPF. När Viggo Foundation arrangerade Viggoloppet, ett motionslopp i Stockholm där deltagarna fick medalj och fika efteråt, kom många långväga deltagare.

Några hade kört hela vägen från Värmland för att deras barn skulle få delta i ett sammanhang där de kunde lyckas och prestera och få medalj för sin insats tillsammans med andra barn med NPF-diagnoser.

– Vi har ett jättebra föreningsliv i Sverige. Mitt mål med Viggo Foundation är att det traditionella föreningslivet ska inspireras till att starta särskilda lag och sektioner för barn och unga med NPF-diagnoser.

Mitt övergripande mål är att så många barn och unga som möjligt med NPF-diagnoser ska ha tillgång till organiserade idrottsaktiviteter.

– Den rätta vägen att gå är via det ordinarie föreningslivet, säger Måns Möller.

En viktig uppgift för Måns har därför blivit att samla in pengar för att kunna utveckla en träningsmodell som passar barn med NPF. Genom att cykla tvärs över jordklotet tillsammans med sin träningskompis och coach Christer Skog, har Måns samlat in pengar och samtidigt avverkat drygt 2000 mil på cykelsadeln.

Måns och Christer har bland annat cyklat tvärs över hela USA samt från Stockholm till Grekland och genom Ryssland. Både företag och privatpersoner kan vara med och bidra till insamlingen i samband med långdistanscyklingen.

Ta saken i egna händer

Hans tips till andra föräldrar till barn och unga med NPF-diagnoser är att inte vänta på att någon annan ska ta tag i den här frågan. Våga greppa stafettpinnen själv och dra igång något på eget initiativ. Ta kontakt med de lokala idrottsföreningarna på orten där ni bor och fråga om det finns möjlighet att starta upp en sektion eller ett lag med fokus på NPF.

Via Viggo Foundation erbjuder vi bland annat utbildning av ledare och ekonomiskt stöd till idrottsföreningar som vill starta upp NPF-verksamhet, så tveka inte att ta kontakt med oss, säger Måns Möller.

Läs mer här.

Nästa artikel