Hem » Barn och unga » Läs detta innan du köper en smartphone till ditt barn
Sponsrad

Det råder delade åsikter kring att ge en mobiltelefon till barn i tidig ålder. Det pratas mycket om sociala mediers påverkan samt internets hav av olämpligt innehåll som barn exponeras för – trots att dom inte är mogna för det. Att presentera en mobiltelefon till barn med internet och sociala medier är något de flesta föräldrar tycker känns obehagligt. Och den känslan är väl grundad.

Hur påverkas barn av sociala medier?

Alla vill vi ha kontakt med barnen under dagen för att enkelt kunna kolla status. Men när ett barn presenteras för en mobiltelefon öppnas inte bara möjligheten upp för dig som förälder att ringa och skicka SMS. Du öppnar även upp en helt ny värld för barnet där barnet kan komma i kontakt med vem som helst och exponeras för vad som helst. Som förälder tror man kunna styra barnet att kolla på “rätt saker”, men det dröjer inte länge innan barnet exponeras för annat – oavsett om hen vill det eller inte. Algoritmen tar inte hänsyn till ålder, utan exponerar det barnet visar intresse för. Barn är nyfikna av sin natur och kommer med största sannolikhet att stanna upp och visa intresse för videos som man normalt sett önskar skydda dom ifrån.

Forskning visar: Tidig kroppsfixering och ökad risk för depression

Nyligen sammanställde Lisa Thorell, docent vid Karolinska Institutet en forskningsöversikt över området tillsammans med Sissela Nutley, forskare vid Karolinska Institutet. Forskningen tyder på att ätstörningar, depression och låg självkänsla kryper ner i åldrarna – som är starkt kopplat till sociala medier. “Det finns en otrolig kroppsfixering jättetidigt i åldrarna som påverkar hur man mår av sociala medier. Att titta på bilder innehållande skönhetsideal i sociala medier leder till mer negativa känslor kring sin egen kropp, fler ätstörda beteenden och lägre självkänsla” lyfter Lisa Thorell.

Låt barn vara barn

Med Xploras smartklocka för barn kan ditt barn ringa och skicka röstmeddelanden till sin kontaktlista. Du som förälder kan själv bestämma vem ditt barn ska ha kontakt med i vår föräldra-app. I samma app får du även information om var ditt barn befinner sig.

Skydda ditt barn genom bättre alternativ

Samhället är inte tryggt och det är helt förståeligt att man som förälder vill – trots sociala mediers och internets baksida – hålla kontakt med sitt barn. Som förälder tvingas man att väga för- och nackdelar med en mobiltelefon. Och ofta väger det tyngre att kunna ha en direktlänk till barnet – det förstår vi. Men du behöver egentligen inte tumma på något av delarna. Det finns ett bättre alternativ för dig som känner en stark oro för den växande trenden att ge en mobiltelefon till barn i en för ung ålder.

Mobiltelefon fullt anpassad till barn

Xploras mobilklockor är speciellt anpassade för barn i åldrarna 4 till 12 år. Dom har valt att utesluta internet och sociala medier i deras klockor. Du som förälder kan därför med gott samvete introducera Xplora som första mobiltelefon till ditt barn.

Du får alla väsentliga funktioner som en mobiltelefon har såsom att kunna ringa, ta emot samtal och skicka meddelanden. Klockan är även utrustad med GPS, trygga zoner, SOS, skolläge, kamera, alarm mm. Som förälder väljer du vilka kontakter som får kontakta barnet, övriga nummer blir blockerade automatiskt. I appen har man som förälder god översikt över barnet vilket bidrar till en ökad trygghet.

Tillskillnad från en smartphone sitter Xplora stadigt på barnets arm vilket minimerar risken för stöld eller förlust. Med händerna fria uppmuntras barnet istället till lek och rörelse som har en god inverkan på barns självkänsla.

Nästa artikel