Hem » Barn och unga » Lägg grunden till en god tandhälsa så tidigt som möjligt
Barnhälsa

Lägg grunden till en god tandhälsa så tidigt som möjligt

I samarbete med: Svenska Pedodontiföreningen
I samarbete med: Svenska Pedodontiföreningen

Vi rekommenderar föräldrar att börja med tandborstning så fort den första tanden dyker upp. Det gör att barnet vänjer sig vid känslan av att ha en tandborste i munnen. Fluortandkräm rekommenderas för att stärka tändernas motståndskraft mot karies och borstning av barnets tänder två minuter två gånger om dagen. För barn i åldern 0-2 år rekommenderas ett tunt utstryk av tandkräm på tandborsten.

nina sabel

Nina Sabel

Barntandläkare och ordförande i Svenska Pedodontiföreningen

Foto: Privat

Vi rekommenderar föräldrar att medverka vid barnens tandborstning upp till tio års ålder. Även om barnen ofta borstar tänderna själva när de blir större så är det viktigt att en vuxen är med och har ansvaret för att borstningen blir ordentligt gjord, säger Nina Sabel, barntandläkare och ordförande i Svenska Pedodontiföreningen, som arbetar för att främja utvecklingen av barn- och ungdomstandvård.

Satsa på rejäla mellanmål

Barns tänder har känslig emalj och är känsliga för kariesangrepp.  Den regelbundna tandborstningen gör störst skillnad för barns tandhälsa men regelbundna måltider är också otroligt viktigt.

– Ge barnet vatten att dricka när de är törstiga och ge dem något rejält till mellanmål så de verkligen blir mätta och slipper småäta mellan måltiderna. Det är nämligen viktigt att låta tänderna vila ordentligt mellan måltiderna. Välj alternativ med så lite socker som möjligt. Tänk på att även produkter som inte innehåller tillsatt socker ofta ändå innehåller naturligt socker, säger Nina Sabel.

App gör tandborstningen roligare

Om ditt barn får välling innan det ska sova är rådet att borsta tänderna efter vällingen, eftersom den innehåller kolhydrater och socker som kan ge upphov till karies.

Läs mer här.

– Om det är svårt att få barnet att vilja borsta tänderna kan du prova att låta barnet borsta tänderna själv en stund innan du tar vid, att sjunga en sång eller använda Folktandvårdens kostnadsfria app som kan göra det roligare för barnet att borsta tänderna. Som förälder kan du gärna låta barnet välja tandborste och prova att läsa en bok för barnet om barn som går till tandläkaren, för att lära om barnet mer om tänder.

Om du har frågor, tveka inte att kontakta barnets tandläkarklinik, säger Nina Sabel.

Nästa artikel