Hem » Vård och Omsorg » Andreas svårläkta sår blev en långvarig historia
Sårvård

Andreas svårläkta sår blev en långvarig historia

andreas sår
I samarbete med: Mölnlycke
Foto: Mölnlycke
andreas sår
I samarbete med: Mölnlycke
Foto: Mölnlycke

I samband med en mopedolycka för tio år sedan fick Andreas Granquist ett sår på vaden. Såret visade sig vara svårläkt och efter att ha fått hjälp med förband och regelbundna såromläggningar på vårdcentralen genomgick Andreas en operation på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Trots det skulle det ta många år innan Andreas sår var helt läkt.

− När jag råkade ut för mopedolyckan fick jag ett sår som var femton gånger sju centimeter. Eftersom såret inte gjorde särskilt ont väntade jag till dagen efter innan jag kontaktade vårdcentralen. Där fick jag hjälp att lägga om såret och fick därefter komma dit dagligen för nya omläggningar, säger Andreas Granquist.

andreas

Andreas Granquist

Foto: Privat

När han opererades på Sahlgrenska Universitetssjukhuset transplanterade kirurgen hud från Andreas lår för att täcka såret och påskynda läkningsprocessen. Efter operationen tänkte Andreas att såret nog snart var läkt och att livet kunde fortsätta som vanligt igen men sårläkningen skulle visa sig bli en mer långvarig historia än han kunnat tänka sig.

Är du vårdgivare? Få mer information här.

Ville få remiss till sårspecialist

− Jag gjorde inga framsteg med läkningen så sjuksköterskorna på vårdcentralen provade sig fram med olika salvor som skulle sätta igång sårläkningsprocessen. Efter en tid fick jag med mig förband och salvor hem för att själv kunna lägga om mitt sår, säger Andreas Granquist.

Han sökte sig till en ny vårdcentral, där såret behandlades med en steroidsalva som kickstartade igång kroppens sårläkningsprocess. Det fungerade bra, men från det att han besökte just den här vårdcentralen tog det arton månader innan såret var helt läkt. När Andreas Granquist blickar tillbaka på åren efter mopedolyckan önskar han att han hade fått remiss till en sårspecialist och att personalen på vårdcentralen skulle ha mer kompetens kring sårläkning. Genom att komma till en specialist direkt kan fler patienter med svårläkta sår få hjälp snabbare så såren kan läka på kortare tid.

Är du patient? Få mer information här.

− Jag var hos minst fem olika vårdgivare och det tog flera år innan mitt sår var helt läkt. Samtidigt är jag tacksam, vårdpersonalen gjorde verkligen sitt bästa men de hade inte alltid tillgång till den bästa medicinska utrustningen och rätt kompetens för den här typen av komplicerade sår.

Det vore också jättebra om jag hade fått lite mer hjälp till självhjälp så jag hade haft rätt kunskap för att kunna ta hand om mitt sår på egen hand, säger han.

Nästa artikel