Skip to main content
Hem » Neurologiska diagnoser och psykisk hälsa » Ny teknik ökar livskvaliteten för personer med Alzheimers
Sponsrad

Utifrån mångårig erfarenhet av svensk demensvård har behovet av digitala lösningar vuxit fram. Med ny teknik och nya tjänster underlättar Meminisse i hemmiljön så att personer med kognitiv sjukdom, som till exempel Alzheimers, kan leva mer självständigt. I början av 2022 erbjuder vi femtio hushåll att testa Meminisse Home, säger Stefan Carlsson, produktchef för Home-segmentet på Meminisse.  

Genom ett sensorpaket som installeras i hemmet kan anhöriga enkelt ta del av vardagen.  

– För en person med en kognitiv sjukdom är livet mycket påfrestande. Det är dessutom en ständig oro för de närstående att något ska hända, som till exempel att personen ramlar, går hemifrån eller inte äter. Vi vill hjälpa människor att fortsätta ha ett bra liv och kan erbjuda hjälp som håller uppsikt, dygnet runt, även när någon annan inte är där. Meminisse Home använder teknik som analyserar sensorinformation och indikerar när avvikelser sker från förväntade beteenden hos den boende, säger Stefan Carlsson.  

Jenny Malmgren

VD, Meminissee

Foto: Niklas Hofvander

Stefan Carlsson

Produktchef, Meminisse

Foto: Stefan Larsson

Så fungerar Meminisse Home 

Meminisse Home är utvecklat tillsammans med Berkeley University och studier har visat att tekniken ger bra effekt, ökar säkerheten och minskar oro. Så här fungerar det:

1. Ett litet sensorpaket installeras i hallen, köket och sovrummet. Det sker ingen inspelning eller datalagring.

2. Genom artificiell intelligens ger sensorerna kunskap om rörelser och händelser som kan identifiera avvikelser i beteende.  

3. Genom en telefonapp får anhöriga uppdateringar om exempelvis medicinering, mat och sömnmönster.

4. Om något avviker, till exempel om personen ramlat eller gått hemifrån och inte kommit tillbaka, får anhöriga eller larmcentral notis om det i appen. Det ger potential att förutse och förebygga olyckor.  

5. Genom en ”assistansknapp” kan personen med kognitiv sjukdom snabbt få kontakt med sina anhöriga vid behov. 

6. Tekniken har batteribackup för att klara vanliga strömavbrott.  

7. Det finns möjlighet att lägga till kamera.  

Erbjudande: Meminisse Home utan kostnad  

Inför lanseringen senare i vår erbjuder Meminesse nu 50 familjer en möjlighet att under sex månader kostnadsfritt testa tekniken. 

Det här är en unik chans och den som vill vara med fyller i en intresseanmälan på Meminisse hemsida. De som blir utvalda att prova kontaktas under januari månad, säger Stefan Carlsson. 

Next article