Hem » Kvinnors Hälsa » Vi har nog alla längtat efter förändring någon gång
Kvinnors Hälsa

Vi har nog alla längtat efter förändring någon gång

Foto: Leo Josefsson

Förändringar gör oss positiva och känns som att vända blad. Det vi alla gör som stjälper våra ambitioner är att vi gör det för stort.

Nu menar jag främst förändringar som har med hälsa och välmående att göra. Det är lätt att dra för stora växlar och tro att vi måste byta jobb, sälja huset och ansöka om skilsmässa när det enda som behövdes var att sova bättre och stressa av.

Det är många delar i livet som måste fungera för att vi ska må vårt bästa! Det är dock sällan de stora förändringarna som ger mest lycka i livet. Det är de små förändringarna som är lättast att applicera i vardagen och som förhoppningsvis över tid blir nya bra vanor som ger lycka.

Jag valde då att fokusera på att skapa glädje trots en tung vardag

För några år sedan fick jag 50% chans att överleva då jag diagnostiserades med spridd tarmcancer. Jag valde då att fokusera på att skapa glädje trots en tung vardag med en dödsdom hängande över mig. Mitt fokus låg på att lura hjärnan till att känna glädje och motivation. Det gjorde jag på olika sätt, genom att dansa, titta på roliga filmer och bara göra sådant som jag tycker om. När jag lyckades få hjärnan att reagera positivt så fick jag ett hormonpåslag av lyckohormoner som gav kraft och energi.

Kraften att ta sig framåt

Då använde jag den kraften till att ta mig framåt. Varje steg jag tog extra var en vinst och för att spara känslan i hjärnan så gällde det att fira varje framsteg. I mitt fall kramade jag mig själv och körde ett gäng segergester. Det skapar en positiv känsla i hjärnan som sparas som ett bokmärke, vilket gör det lätt att plocka fram samma känsla nästa gång.

Det som alltid hjälpte mig genom svåra perioder var min förmåga att kunna lura min hjärna.

I över två års tid så opererades jag fem gånger, jag fick stomi två gånger och var tvungen att lära mig leva med mitt nya jag. Urinblåsan gick sönder och jag fick lära mig kissa med en sticka. Jag drabbades av hjärnhinneinflammation, åtskilliga tarmvred och många andra komplikationer. Det som alltid hjälpte mig genom svåra perioder var min förmåga att kunna lura min hjärna. Liggande på rygg helt nyopererad så lät jag hjärnan tro att vi var ute i löparspåret och lät hjärnan guida mig genom varje kurva, över varje sten och akta mig för den hala roten.

Idag är jag friskförklarad och även om kroppen är full av skavanker så känner jag att jag tog mig igenom väldigt mycket under den här perioden, därför att jag förstod vad som var viktigt för mig.

Jag överlevde inte för att jag var mentalt stark utan för att jag sökte läkare i tid. Däremot klarade jag av alla komplikationer och operationer på ett bra sätt med hjälp av humor och glädje som lurade min hjärna att allt var ok.

Oavsett vad du har i livet som behöver förändras eller vilka svårigheter du står inför så gör det enkelt. För stora förändringar för oss inte alltid framåt utan kan ge bakslag. Det är det lilla som blir det stora.

avatar

Leila Söderholm

Tränare, kostrådgivare, föreläsare och inspiratör

Nästa artikel