Skip to main content
Hem » Kvinnors Hälsa » Min endometrios ledde oss till barn via surrogatmödraskap
Sponsrad

–Vägarna till att bilda familj ser väldigt olika ut. Vi styrs av vad andra tycker, tänker och inte minst vår kropp. Som 22-åring fick Lisa Fredriksson diagnosen endometrios efter en akut operation. Hon fick veta att om hon ville ha en familj borde hon skynda sig. Lisa hade en längtan efter barn och bilda familj även om beslutet nu fattades tidigare än hon tänkt.

Varför valde vi surrogatmödraskap?

Vid endometrios kan en graviditet och efterföljande amning lindra effekten av sjukdomen. För Lisa ledde en graviditet i stället till allvarliga komplikationer och en hysterektomi, dvs att livmodern togs bort. Några år senare träffade Lisa sin nuvarande man. De visste att Lisa inte skulle kunna bära ett gemensamt barn. Lisas man var för gammal för att adoption skulle vara ett alternativ. En transplantation av en livmoder kändes inte som rätt val med tanke på sjukdomshistorien. Av en slump hittade de information om surrogatmödraskap och därmed växte önskan om att utöka familjen.

Processen – från IVF till kärleksfull familj

Det var viktigt för paret att surrogatmamman och hela processen var trygg.

– Det var en process full av nya erfarenheter. Vi hade flera kvinnor i vår närhet som erbjöd sig att bära vårt barn. Erbjudanden vi var tvungna att tacka nej till då svensk lagstiftning inte skyddar parterna i ett surrogatarrangemang. Därför valde vi att genomföra processen i ett land där lagskyddet fanns, säger Lisa.

Hon var angelägen om att använda sina egna ägg och genomgick IVF-behandlingar som var tuffa för både kropp och själ. Första försöket resulterade i en graviditet som ledde till ett missfall, men vid tredje försöket fortskred graviditeten. Efter lång väntan föddes en frisk pojke som fick namnet Liam – väldigt efterlängtad och älskad. Familjen har fortfarande ett speciellt band med surrogatmamman och känner stor tacksamhet.

– Surrogatmödraskap är en känslomässig bergodalbana. Processen gjorde att jag återupplevde allt det som min sjukdom inneburit för oss, men det är det bästa beslut vi har tagit för vår familj. Vår resa har resulterat i att jag idag arbetar på Nordic Surrogacy med att hjälpa andra att bli föräldrar. Det är något jag är väldigt stolt över då vi hjälper många som har en sjukdomsbild bakom sig och vi har ett gemensamt mål om tryggt och säkert surrogatmödraskap, säger hon.

Next article