Hem » Kvinnors Hälsa » Hämningslös njutning och rätten till frigörelse
Kvinnors Hälsa

Hämningslös njutning och rätten till frigörelse

Grundarna till podden Alla våra ligg, Anna Dahlbäck och Amanda Colldén, skräder inte orden när de uppmanar alla tjejer och kvinnor att fullt ut njuta av sina kroppar och sin sexualitet.

Gamla synsätt på kvinnors sexualitet sitter tyvärr kvar och de tror också att sociala medier och internet sätter större press på unga och utseendet.

”Det saknades ett forum för att prata om sex”

Anna och Amanda tror att det, som med allt, både finns både för- och nackdelar med samtiden. De tror att delar av samhället är mer öppet, fritt och uppmuntrande när det handlar om sex; på många sätt lever vi jämlikt idag. Det var därför de grundade podden Alla våra ligg, för att det helt enkelt saknades ett forum för att prata om sex – på ett avdramatiserande och öppet sätt. Helt enkelt; sex ska vara kul och på allas premisser.

Lär känna dig själv och din kropp

Att förstå kroppen är en viktig del av den sexuella hälsan, men sexuell hälsa innebär också att du är bekväm med dig själv och dina sexuella önskningar. Det innebär att ha sunda relationer med andra. Anna och Amanda säger att sex gör mycket för relationen, om man lever i en sådan.

– Hur härligt är det inte när ens partner berättar hur hen vill ha det, och om man tillsammans vågar utforska nya sätt?

Hand håller skalad banan
Samtliga sexuella relationer ska vara kul, lustfyllda och med största möjliga respekt för samtliga medverkande – annars får det vara. Foto: Unsplash

Utlämnad och naken framför världens ögon  

Idag finns också en risk för att bli utlämnad på internet.

– Utsattheten som vi tänker att unga hamnar i är att de kanske ofrivilligt exponeras i sexuella situationer och sedan blir uthängda på sociala medier, menar podduon.

Anna och Amanda säger att ha friheten att välja hur man uttrycker sig sexuellt (eller inte) är en viktig del av kvinnors sexuella hälsa.

Pinsamt att tala om sex

Det vanligaste mejlet Anna och Amanda får är från unga tjejer som inte kan få orgasm.

De tror absolut att det fortfarande är pinsamt för unga att få höra om sex, också för att det är så få som talar om sex som den naturliga delen av livet som det faktiskt är.

– Ofta är tonaliteten ”oj oj, nu ska vi prata om sex, pinsamt!” eller ”nu ska vi prata om sex för att det säljer/väcker uppmärksamhet”. Varför pratar man inte om sex som man pratar mat? säger de.

”Det saknas fokus på samtycke och njutning”

Sex är något som alla människor har en relation till och som är en viktig del i många människors liv. Anna och Amanda tycker att det saknas fokus på samtycke och njutning i debatten om sex men även allt som hör till sex som inte är könssjukdomar eller biologi.

Nästa artikel