Hem » Kvinnors Hälsa » Att våga prata om underlivshälsa bör vara självklart
Sponsrad

Charlotta Nilsson

vd Ellen AB

Att ta hand om sitt underliv och vara mån om sin underlivshälsa är en ökande trend, men bristande kunskap om hur det fungerar gör att många kvinnor har problem med underlivet, helt i onödan.

– På senare tid har diskussionen kring mens och underlivshälsa förändrats. Samtidigt finns det mycket kvar att göra. Det är viktigt att fler kvinnor lär känna sitt underliv och ökar förståelsen för hur det fungerar. Intimhälsa bör vara lika självklart och naturligt att prata om som andra typer av hälsa, säger Charlotta Nilsson, vd på Ellen.

Hon betonar att en av Ellens visioner är att man som kvinna ska veta skillnaden på vanligt förekommande underlivsbesvär, exempelvis svamp och bakteriell vaginos. Det gör det i sin tur lättare att veta när det är dags att söka professionell hjälp. Det gäller oavsett om man är ung och precis har fått sin första mens, om man just har genomgått en graviditet eller om man befinner sig i klimakteriet. 

– För att bättre kunna ta hand om sin intimhälsa så behövs kunskap och där ser vi ett glapp. Ingen kvinna ska behöva gå runt med underlivsbesvär utan att få hjälp, säger Charlotta Nilsson.

Nya levnadssätt kan påverka

– En faktor som  påverkar vår intimhälsa är  överdriven underlivshygien, ändrade sexvanor samt stress.

I ett friskt underliv dominerar mjölksyrabakterier som ger en sur miljö i slidan. Dessa kan av olika anledningar minska i antal och påverka pH-värdet negativt, vilket kan göra att slidan mister sitt naturliga skydd. Ett obalanserat pH-värde är en bidragande faktor till underlivsbesvär.

Många kvinnor vet inte att underlivet kan lukta olika beroende på var de är i menstruationscykeln och blir osäkra på sin underlivsdoft. Det kan göra att många tvättar underlivet för ofta och med produkter som inte är milda och intimanpassade. Resultatet kan bli en obalans i underlivet och torra, sköra slemhinnor.

Ellen har under hösten jobbat med ett projekt som ska öka kunskapen inom intimhälsa, Ellens intimvårdsskola, som smyglanserades i november 2019. Ellens Intimvårdsskola erbjuder intimvårdsguider för olika faser i livet och en intimvårdsguide som riktar sig till kvinnor i alla åldrar.

– Jag upplever intresset av att lära sig mer om underlivshälsa som mycket stort bland kvinnor generellt sett. Det finns tyvärr många fördomar och kunskapsluckor på det här området, men det är mycket positivt att fler vill lära sig mer och där kommer vi nu bemöta den kunskapstörsten med Ellens Intimvårdsskola, säger Charlotta Nilsson.

Nästa artikel