Skip to main content
Hem » Kroniska sjukdomar » En kaffe utan rök, tack!
Kroniska sjukdomar

En kaffe utan rök, tack!

Så fort jag går utanför dörren måste jag vara alert och skanna av min omgivning för att upptäcka om någon röker. När skannern i mina vältränade ögon eller näsa slår larm görs en plan i mitt huvud.

Ska jag gå till trottoaren på andra sidan eller räcker det att hålla andan? Hur ligger vinden nu? Hur länge tills jag kan ta ett nytt andetag? Det har varit min vardag sedan jag var liten och tankarna går nästan automatiskt, men det tar energi. Energi jag hellre skulle lagt på annat. 

Regeringens förslag om rökförbud

Tidigare i år, när den dåvarande regeringen la fram ett förslag om utökat rökförbud, var det svårt att inte bli exalterad. Detta är någonting Unga Allergiker arbetat för länge. Ett rökförbud skulle inte bara öka tillgängligheten för alla med astma eller doftöverkänslighet utan det skulle även leda till en friskare befolkning och en minskad förekomst av astma bland barn.

Riskerar att utveckla astma när de utsätts för cigarettrök

Eftersom barn har trängre luftvägar och deras immunförsvar och organ inte är färdigutvecklade riskerar de nämligen att utveckla astma när de utsätts för cigarettrök. Ett utökat rökförbud skulle med andra ord göra det bättre för alla som redan har astma i dagsläget men även bättre för alla barn som slipper drabbas av astma i framtiden.

Ibland hjälper medicin

För mig som har svår astma är rök en av mina värsta triggers, några andetag bredvid en rökare kan förstöra hela min dag. Har jag tur hjälper medicin och själva anfallet kan brytas snabbt men efteråt blir jag trött och risken för ytterligare anfall är stor. Precis som för många andra med astma leder detta till att jag ibland avstår helt från platser där jag vet att rök blir svårt att undvika, uteserveringar och fester hör ofta dit. Ibland går jag dit ändå men har svårt att njuta, eftersom fokus och energin går till att andas istället för att vara social och ha trevligt.

Nu gäller det att inte tappa kämparandan

Att inte kunna delta som alla andra, på grund ut av någonting så onödigt som cigarettrök, känns självklart otroligt tråkigt och begränsande. Därför kan ni förstå min besvikelse när beslutet om utökat rökförbud behövde skjutas upp. Men nu gäller det att inte tappa kämparandan. 

Var tionde person har astma

Ett motargument som brukar framföras är att rökförbud kommer bli verklighet om marknaden kräver det. Därför måste vi fortsätta visa att vi är många som vill ha ett rökfritt samhälle. Vi är inte några få extremfall som blir negativt påverkade av cigarettrök, idag beräknas så mycket som var tionde person ha astma i Sverige.

Ett rökfritt samhälle är inom räckhåll

Prata med restaurangägare, skriv insändare, dela inlägg på sociala medier, ta kontakt med politiker – ett rökfritt samhälle är inom räckhåll och vi är nära förändring! När allt är klart kan vi fundera på vad vi ska göra med all nyvunnen energi. Förslagsvis över en kaffe i solen.

Next article