Hem » Hudvård » Ta din psoriasis på allvar
Hudvård

Ta din psoriasis på allvar

Länge trodde man att psoriasis var en inflammation som satt i huden, men nu har man insett att det även är en systemisk inflammation. Detta betyder en inflammation i kroppen som medför risk för annan sjuklighet som ledbesvär och hjärt- och kärlsjukdom.

Möjlighet till läkare 

– Psoriasispatienterna är i högre grad överviktiga och har därmed en förhöjd risk. Det är viktigt att primärvården tar sjukdomen på allvar. Många patienter berättar att i möte med läkare berättar de först om sina ”riktiga” sjukdomar för att sedan visa sin psoriasis. Ofta får de höra att det inte är något allvarligt, det är bara psoriasis, säger Charlotta Enerbäck, professor och psoriasisforskare på Linköpings Universitet.

Studier visar att många med medelsvår till svår psoriasis får inte behandling eller träffa hudläkare. Det är en kronisk sjukdom och man ska ha möjlighet att träffa en hudläkare.

”Det är viktigt att man tar sin sjukdom på allvar”

– Det är viktigt att man tar sin sjukdom på allvar och ger sig själv möjlighet att få behandling och må bättre. Får du inte tillräckligt bra hjälp på din vårdcentral begär att få en remiss till en hudklinik. Även vid lindrigare sjukdom är det viktigt att få en beskrivning av sjukdomen.

Charlotta Enerbäck
Charlotta Enerbäck är professor & överläkare på Linköpings Universitet. Foto: Linköpings Universitet

Nya behandlingar

Vid lindrig psoriasis använder man ofta krämer som innehåller kortison, när den är mer spridd kan man erbjudas ljusbehandling på en hudklinik. Vidd spridd sjukdom kan man även börja överväga systembehandling. Det är som en trappa man går igenom, beroende på svårighetsgraden.

”Ingen nackdel att använda ett gammalt och välbeprövat läkemedel”

– Man börjar alltid med Metotrexat, får man inte önskvärt resultat eller biverkningar kan man sätta in nya biologiska läkemedel. Men det är ingen nackdel att använda ett gammalt och välbeprövat läkemedel med lång uppföljningstid.

De senaste tio åren har det kommit många nya läkemedel mot psoriasis som hjälper oerhört bra, och det förväntas komma ännu fler under de kommande åren.

– Det finns nya läkemedel som har utvecklats utifrån den forskning som har lyckats förstå mer om sjukdomens mekanismer och vad det är som driver den. De är dyra men väldigt effektiva då de kan stoppa upp processen. De fungerar även mot andra inflammationssjukdomar. 

Nästa artikel