Skip to main content
Hem » Hudvård » Huden fyller en viktig funktion för vårt välbefinnande
Hudvård

Huden fyller en viktig funktion för vårt välbefinnande

Foto: Sahlgrenska

Huden, kroppens största organ, avspeglar i mångt och mycket vårt välbefinnande. Symptom från huden kan vara ett av de första tecknen på olika typer av invärtes sjukdomar, exempelvis njursjukdomar eller leversjukdomar.

Huden fyller även en viktig funktion som kroppens temperaturreglerare, att motverka uttorkning och att skydda organismen.

Psoriasis, som är en av våra vanligaste kroniska hudsjukdomar

– De vanligaste åkommorna och diagnoserna som är direkt relaterade till hud är hudcancer, psoriasis och olika typer av eksem. Den vanligaste formen av eksem är atopiskt eksem, som ofta drabbar individer med en svag medfödd hudbarriär och därmed även en större benägenhet för allergiska tillstånd. Atopiska eksem debuterar ofta i tidig barndom och behandlas bland annat med olika typer av hudkräm, mjukgörande och kortisoninnehållande salvor, samt genom att undvika uttorkning av huden, säger Amra Osmancevic, överläkare och hudläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Psoriasis, som är en av våra vanligaste kroniska hudsjukdomar, orsakas ofta av en kombination av genetiska och yttre faktorer. Drygt 300 000 svenskar har någon form av psoriasis, vars vanligaste symtom är kliande, röda och flagnande hudutslag över olika delar av kroppen.

Allt fler drabbas av hudcancer

– Det är viktigt att individer som drabbats av psoriasis söker vård och erbjuds en individuellt anpassad behandling. Svår och obehandlad psoriasis ökar nämligen risken för samsjuklighet, exempelvis att patienten även drabbas av högt blodtryck, övervikt, diabetes eller leversjukdom. Här på Sahlgrenska universitetssjukhuset utbildar vi såväl patienter som deras anhöriga kring psoriasis. På senare år har kunskapen om vilka faktorer som orsakar psoriasis och hur den kan behandlas ökat, vilket förstås är mycket positivt för psoriasispatienter, säger Amra Osmancevic.

Vi ser en särskilt stor ökning av den farligaste hudcancerformen, Malignt melanom

En hudsjukdom som dessvärre blivit vanligare på senare år är hudcancer. Det finns inga självklara svar på varför förekomsten av hudcancer generellt sett ökar, men livsstilsfaktorer som fler solresor och en generellt sett ökad exponering mot solen kan vara bidragande faktorer.

– Vi ser en särskilt stor ökning av den farligaste hudcancerformen, Malignt melanom. Att undvika alltför stark och långvarig solexponering är förstås en viktig åtgärd för att förebygga hudcancer, men eftersom solen även är en viktig källa för kroppens D-vitaminproduktion så gäller det att hitta rätt balans mellan att vistas i solen och att skydda sig från solens strålar, säger Amra Osmancevic.

Hennes råd till den som uppfyller en eller flera riskfaktorer, exempelvis många födelsemärken eller ärftlighet i familjen, är att söka sig till en hudläkare som kan göra en analys av din hud och upptäcka eventuella födelsemärken som kan utgöra en risk.

Next article