Hem » Hudvård » Den perfekta hyn – det alla vill ha
Hudvård

Den perfekta hyn – det alla vill ha

Catarina Pap de Pestény, grundare av Acadermia. Foto: Joakim Rolandsson

Sedan fem år tillbaka driver jag Skandinaviens största skönhetsmässa – Acadermia – som går varje år i november på Stockholmsmässan.

Allt sedan starten har fokus legat på en holistisk ansats till skönhet, det vill säga att ”allt hänger ihop”. För att vara sitt vackraste jag måste man ta hand om sig på alla plan genom rätt hudvård, behandlingar, träning och kost. Det senaste århundradet har bjudit på många negativa överraskningar för vår hud: Föroreningar, processad skräpmat, rökning, socker, stillasittande och en uppsjö av kemikalier i våra skönhetsprodukter som vi använder dagligen. Många lider av allergier och eksem.

”Acne fanns inte innan vi introducerade socker i vår kost”

När jag pratade med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, författare till böckerna ”Ett sötare blod” och ”Det sötaste vi har”, inför en föreläsning på min mässa, sade hon att ”Acne fanns inte innan vi introducerade socker i vår kost”. Det fick mig att haja till. Är det verkligen så illa tänkte jag? Var och varannan har ju acne nu för tiden. Behöver jag säga att föreläsningen var fullsatt?

Så, vad behöver man göra då?

Ät rätt. Allt mer forskning visar att det är vår insida som styr utsidan. Väl fungerande tarmar är A och O för en vacker hud. Genom vår kost tillför vi huden viktiga ämnen som faktiskt behövs för att den ska hålla sig klar och smidig. Det finns flera böcker på ämnet ”mat för huden”. Dr Helena Nybloms böcker tycker jag är lätta att ta till sig. En bonus när man äter rätt är dessutom att man förbättrar sin fysiska och psykiska hälsa!

Kosttillskottens vara eller icke vara är en omdebatterad fråga och här måste var och en bestämma. Allt beror ju på hur man äter. Jag tar högkvalitativ fiskolja, C-vitamin samt D-vitamin på vintern. Sedan boostar jag huden lite extra med Reserol innehållande resveratrol som upplöses i munslemhinnan via en tunn film (detta för att undvika magsäcken där Resveratrol till största delen förstörs).

Träna så du svettas regelbundet, minst 3 gånger i veckan. Genom ökad blodcirkulation får du en ökad syreupptagning till hudcellerna, vilket ger en anti-rynkeffekt. En ökad muskelmassa gör att huden spänns ut och man får en slätare och lenare hud. Dessutom svettas du ut smuts och håller porerna rena.

Gå regelbundet på behandlingar hos en auktoriserad hudterapeut. Idag finns det fantastiska behandlingar med laser, ipl, mesoterapi och kemiska peeler som ger fina resultat. Tycker man det är för kostsamt kan man investera en timma i veckan i bastun – världens äldsta AntiAge-behandling! Observera dock att bastu alltid ska vara i kombination med kalla bad/dusch.

Köp aktiv hudvård som penetrerar huden och gör verkan på djupet. Det kan verka dyrt, men oftast får du mer för pengarna och produkterna är dryga. Högkvalitativa produkter hittar du också hos din hudterapeut, som ger dig råd för just din hud.

Nästa artikel