Skip to main content
Hem » Autoimmuna sjukdomar » Syns på utsidan – känns på insidan
Autoimmuna sjukdomar

Syns på utsidan – känns på insidan

Ung med Psoriasis
Ung med Psoriasis
Foto: Ung med Psoriasis

Har du någon gång fått kommentarer som “Äsch, det är bara du som ser det.” eller “Det är ju bara lite fläckar?” Det är du inte ensam om.

Att leva med en sjukdom som är synlig för alla är inte enkelt, men det är något som flera hundratusen svenskar tvingas utstå. Psoriasis är en sjukdom som inte bara ger utslag på huden. Det är även en kronisk systemsjukdom som påverkar hela kroppen och för många även den psykiska hälsan. Att få kommentarer om att det inte är något märkvärdigt till att du är äcklig och bör täcka dig är något som de flesta personerna med psoriasis någon gång fått höra. Psoriasis är så mycket mer än bara fläckar.

Du är inte ensam

Att få psoriasis kan för vem som helst vara påfrestande och omtumlande; I synnerhet för ungdomar som är i olika skeden i livet där de ska hitta sig själva och formas som individer. I dagens samhälle utsätts barn och ungdomar dagligen för skeva och missvisande ideal om hur man ska se ut. Reklam för hur du kan uppnå dessa ideal florerar på alla sorters kanaler, men är det en rättvis spegling av verkligheten?

Tillsammans är vi starka

Detta är varför Ung med Psoriasis finns. Ett av Ung med Psoriasis främsta syften är att få barn och unga att känna gemenskap istället för utanförskap. Det är en arena där barn och unga med psoriasis kan mötas för att utbyta erfarenheter, få vänner för livet och känna tillhörighet.

Du är så mycket mer än bara dina fläckar.

Next article