Hem » Vård och Omsorg » Vardaga – ett nytt äldreboende i Täby Park
Sponsrad

I Täby kommuns senaste äldreboende har man spänt bågen rejält när det kommer till trivsel för de boende, arbetsmiljö och hållbarhetsklassning. ”Jag vill påstå att det representerar ett nytt grepp på hur vi kan ta hand om våra äldre”, säger verksamhetschef Elin Kallström.  

Elin Kallström

Verksamhetschef Villa Täby Park, Vardaga

Foto: Privat

Äldreboendet Vardaga, Villa Täby Park, i den nya stadsdelen Täby Park är det senaste boendet i kommunen. Boendet som öppnade februari 2022 syftar till att representera en modern form av äldreboende där man tar ett stort kliv bort från en traditionell stel institutionskänsla, menar verksamhetschef Elin Kallström. 

– Vi har försökt skapa en hemkänsla för de som kommer att bo i de 80 lägenheterna. Vi har till exempel valt väl genomtänkta och varma färger på golv, väggar och möbler, som varierar mellan våningsplanen.  

Ett kök per avdelning 

På Vardaga har man valt att ha ett tillagningskök på varje våningsplan. 

– Ett kök är ju mer än en plats där maten lagas och där man äter. Det är framförallt en plats för gemenskap och kanske för minnen.  

Köken är centralt placerade i en öppen planlösning och med låga väggar utan traditionella dörrar. 

– Det finns därmed möjlighet att låta boende som vill vara med i matlagning och det som händer ute i köket. De låga väggarna ger dessutom personalen en bra överblick över en stor del av avdelningen. 

Elin Kallström förklarar att man hoppas att placeringen av köken bidrar till en hemkänsla. Allt från lukten från matlagning till gemenskapen vid borden. 

– Det är klart att det kan finnas fördelar med ett centralt storkök på ett boende. Men när varje våningsplan har eget kök och funktioner för hygien så minskas även springet mellan avdelningarna. 

Tuffa miljökrav 

Byggnaden är certifierad enligt LEED guldnivå. På byggnadens tak finns en större installation av solpaneler. Certifieringen medför bland annat även tuffa krav på energiprestanda på belysning och utrustning.  

– Vi har väldigt effektiv belysning som ger ett högt ljusflöde, vilket är absolut nödvändigt för äldre med sämre syn. Samtidigt är den inte bländande och har även ett bra nattläge. 

Något annat som märks är valet av hushålls- och hygienutrustning. Här handlar det inte bara om energieffektivitet utan även säkerhet, kemikaliehantering och användarvänlighet. 

– Vi är väldigt glada över att vi fick möjligheten att leverera hygienutrustning till Vardaga, säger Jacob Littorin, marknadschef hos maskinleverantören Miele Professional. 

Driftsäkra hygiensmaskiner med högsta prestanda 

Han menar att utmärkande för de maskiner byggentreprenören Skanska valt är att det är det senaste i professionell utrustning.  

– Till exempel har de särskilda hygiendiskmaskinerna alltid slutsköljning i 85 grader. De diskar rent på fem minuter och har helautomatisk dosering av diskmedel i låsbart utrymme.  

De är i standardbredd och passar därmed i standard-köksmöbler. Diskmaskinerna är betydligt tystare än traditionella storköksmaskiner, viktigt med tanke på att de står i en öppen köksmiljö. Ergonomi är också viktigt, menar Jacob Littorin, men minst lika viktigt är användarvänlighet.  

– Med över 120 anställda, varav många visstidsanställda, där alla är delaktiga i tvätt- och diskhanteringen, så är det en stor fördel för driften att maskinerna har få steg och intuitiva programval. 

”Lätt att göra rätt” 

Elin Kallström håller med och trycker på behovet av att det ska vara lätt att göra rätt. Att göra dagligt underhåll som att plocka bort ludd och annan förebyggande rengöring. 

– Serviceavtal i all ära, men det bästa är ju om man i det längsta kan undvika att fel uppstår, säger hon.  

Alla maskiner ska klara aktuella hygienkrav på kort tid och samtidigt vara skonsamma mot kläder och miljö. Dessutom är Mieles maskiner framtidssäkrade med kommande möjlighet till fjärrövervakning av funktioner och servicebehov.   

– Proaktiv fjärrövervakning är något som kommer i allt från hygienutrustning till våra professionella luftrenare för offentliga miljöer. Här har Skanska gjort smarta val för Vardaga, avslutar Jacob Littorin. 

Om Miele Professional hos Vardaga

Villa Täby Park är en inspirationskälla på många plan, inte minst hygienområdet.

Ett äldreboende är både en arbetsplats och ett hem. Här möts personal, boende och besökare från tidig morgon till sen kväll. För att säkerställa en god hygien gäller det att välja tvätt-, disk- och medicinteknisk utrustning med omsorg. Det som karaktäriserar Mieles proffsmaskiner förutom särskilda desinfektionsprogram och hög driftsäkerhet är framförallt enkelheten för personalen. 

Nästa artikel