Hem » Vård och Omsorg » Undersköterskeupproret
Förstärk Sveriges Äldreomsorg

Undersköterskeupproret

Foto: Unsplash

När jag startade undersköterskeupproret tillsammans med Jenny så var det för att vi ville starta en kamp för bättre arbetsvillkor, arbetsmiljö och för att få bort de delade turerna.

Marie Wiberg

Grundare av Undersköterskeupproret

Foto: Privat

Igår kunde man läsa att regeringen kommer tillföra en stor summa pengar till äldreomsorgen i budgeten för 2021.

Det kom som en glad överraskning och jag ser det som att de äntligen tagit sitt förnuft tillfånga och insett att det är på tiden att det satsas ordentligt på den och med den satsningen så skulle vi kunna komma en bra bit på vägen mot det vi startade Undersköterskeupprorets kamp för, vår arbetsmiljö.

Under våren och sommaren har det visats sig extra tydligt att utan oss som arbetar i välfärden skulle Sverige inte ha klarat den här coronapandemin särskilt bra.

Nu väntar en avtalsrörelse runt hörnet, en avtalsrörelse där Kommunal ställt en rad olika krav, däribland högre löner och bättre arbetstider. Att arbetsgivaren, SKR, då har mage att lägga ett nollbud och påstå att det inte finns utrymme för löneökningar är i mina ögon helt ofattbart.

Under hela våren har vi blivit hyllade som hjältar och människor har applåderat oss för våra insatser. När nu avtalsrörelsen drar igång så hoppas jag att vi även fortsättningsvis har folkets stöd i ryggen, allra helst om vi skulle bli tvungna att ta till konflikt för att våra krav ska gå igenom.

Och när nu regeringen går ut med att man budgeterat flera miljarder till äldreomsorgen så borde det rimligtvis finnas pengar till både löneförhöjningar och bra arbetsvillkor.

Jag vet att väldigt många blivit väldigt upprörda när de fick höra om nollbudet från SKR, det blev jag med. För nu om någonsin är det verkligen på tiden att vi inom vård och omsorg får den cred för vårt viktiga arbete som vi så väl förtjänar.

Nästa artikel