Hem » Vård och Omsorg » Svedbacka HVB erbjuder utveckling och trygghet i familjär miljö
Tillbaka till samhället

Svedbacka HVB erbjuder utveckling och trygghet i familjär miljö

svedbacka hvb
I samarbete med: Svedbacka HVB
Foto: Svedbacka
svedbacka hvb
I samarbete med: Svedbacka HVB
Foto: Svedbacka

Svedbacka HVB är ett litet och familjärt HVB-hem som ligger naturskönt i norra Hälsingland. Atmosfären på Svedbacka HBV är varm och välkomnande. Innanför dessa väggar finns ett stort hjärta, tillit, respekt, trygghet, delaktighet, acceptans och bred kompetens. Målsättningen är att återanpassa, inkludera, förebyggande, utreda, kartlägga, motivera och skydda.

På Svedbacka HBV fokuserar man på ”friskfaktorer” istället för ”riskfaktorer”. Utgångspunkten är ett salutogent förhållningsätt.

– Jag kom till Svedbacka HVB när jag var femton år som en akut placering på grund av en problematisk familjesituation. Jag kände direkt att Svedbacka är en plats där jag kan känna mig trygg och sedd, en plats där jag blir accepterad för den jag är och stöttas i min utveckling, säger en 17-årig ungdom som bott på Svedbacka i snart två år.

– För mig känns inte Svedbacka som ett HVB-hem, det känns mer som ett vanligt hem. Efter en period flyttades jag till ett annat HVB-hem, men jag kände att jag ville tillbaka till Svedbacka. Jag fick en väldigt fin kontakt med personalen här, de stöttar verkligen oss ungdomar och ger inte upp, även om det kan vara tufft ibland.

Här har jag fått hjälp att hantera mitt temperament, öka min självkännedom och få bättre rutiner med bland annat skolan, säger hon.

Lugn atmosfär och bra sammanhållning

Hon uppskattar särskilt lugnet och tryggheten på Svedbacka. Här ges varje individ möjlighet att utvecklas i sin takt.

– På andra HVB-hem som jag bott på har det varit mycket konflikter mellan de boende, men här respekterar och ställer upp för varandra. Det finns tydliga spelregler för hur vi ska agera mot varandra, vilket skapar en lugn miljö.

Vi kan påverka verksamheten och det känns att personalen verkligen engagerar och bryr sig om oss.

Jag har utvecklats jättemycket under min tid på Svedbacka och min familj har också involverats mycket i min utveckling, säger hon.

Nästa artikel