Skip to main content
Hem » Vård och Omsorg » Spektakulärt boende för seniorer med fokus på gemenskap, rörelse och guldkant på livet
Sponsrad

Ofrivillig ensamhet är en av Sveriges största folksjukdomar. Det är lika farligt för hälsan som stillasittande eller att dagligen röka 15 cigaretter. Över 300 000 personer i Sverige är idag socialt isolerade och hårdast drabbade är äldre. Drabanten i Upplands Väsby vill råda bot på detta genom boendelösningar som bjuder in till sociala sammanhang och har ytor för gemensamma aktiviteter.

Drabanten är spektakulär. Tre guldskimrande huskroppar som vävs samman av gröna och sociala ytor. Det är ett urbant kvarter mitt i Upplands Väsby med totalt 157 lägenheter i form av hyresrätter för 65+, bostadsrätter för 55+ samt ett vård- och omsorgsboende. Det finns bemannad reception, gym med relaxavdelning, restaurang och takterrass med orangeri.

Sociala kontakter

– Med Drabanten vill vi möjliggöra möten och skapa sociala sammanhang. Allt från de korta mötena i vardagen som att en receptionist hejar till en fika tillsammans med sin granne på terrassen eller gå på ett gruppträningspass tillsammans, säger Frida Moss, fastighetsförvaltare på Sveafastigheter.

Frida Moss

Fastighetsförvaltare, Sveafastigheter.

Foto: Sveafastigheter

Efter 65 tappar många personer sociala kontakter. En bärande tanke med Drabanten är därför att det ska vara lätt för de boende att knyta nya kontakter och att skapa en gemenskap.

Olika boendeformer

Livet ändras och så gör också behovet av olika bostadslösningar. Förutom att möjliggöra gemenskap går det i Drabanten att bo inom samma kvarter men i olika bostadslösningar. Exempelvis kan den ena partnern bo i en av hyresrätterna, medan den andra partnern kan bo på vård- och omsorgsboendet.

– Vi vill alltid att våra hyresgäster ska trivas, känna sig trygga och må bra i våra bostäder och kvarter, om vi dessutom bidrar till nya bekantskaper och sociala kontakter känner vi oss extra stolta, säger Frida Moss.

Next article