Hem » Vård och Omsorg » Snabbare kompetensutveckling med YH-flex
Sponsrad

Många arbetsgivare tycker att kompetensutveckling är tidskrävande och dyrt, men nu erbjuder yrkeshögskolan möjligheten att tillgodoräkna sig kompetens och korta ner studietiden rejält.

Myndigheten för yrkeshögskolan påbörjade förra året försöksverksamheten YH-flex, en snabbare och mer flexibel väg till en yrkeshögskoleexamen. YH-flex är till för personer som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del av en yrkeshögskoleutbildning.

Önskar en nystart

Katja Perälä är 47 år och har jobbat inom hemtjänsten och äldreomsorgen i Eskilstuna länge. För några år sedan läste hon till undersköterska parallellt med sitt arbete och nu har hon hoppat på en utbildning till specialistundersköterska med inriktning mot multisjuka äldre, på yrkeshögskolan.

– Jag hade jobbat på samma ställe länge och kände att jag började tröttna lite och behövde utvecklas. Samtidigt var det flera av mina kollegor som skulle vidareutbilda sig och då tänkte jag att det kanske kunde vara något för mig också, säger Katja Perälä.

Två år blev ett halvår

Hon sökte och kom in på utbildningen utan att känna till de långtgående möjligheterna med tillgodoräknande som erbjuds genom YH-flex, men med Katjas långa erfarenhet och breda kompetens blev utbildningen betydligt kortare än den ursprungligen skulle ha varit. I stället för två års deltidsstudier avslutades utbildningen som Katja påbörjade i januari redan efter ett halvår.

Jag hade aldrig hört talas om YH-flex men det är ju en fantastisk möjlighet.

Katja Perälä

– Framförallt är det skönt att inte behöva gå igenom och ödsla tid på sånt som man redan kan. På det här sättet har jag verkligen kunnat fokusera på att fördjupa mig och utvecklas, säger Katja Perälä.

Win-Win för anställda och arbetsgivare

En snabbare väg till examen gynnar både den studerande och arbetsgivaren.

Jag rekommenderar det här till alla kollegor jag pratar med.

Katja Perälä.

– Grejen är att många tror att det är för svårt, men då glömmer de hur mycket kompetens de redan har. Det är inte svårt om man har mycket yrkeserfarenhet, är motiverad och har viljan, säger Katja Perälä.

Om YH-flex

Du som arbetsgivare kan tipsa anställda som vill utvecklas om möjligheten att ta examen snabbare genom YH-flex. Individen ansöker själv och ansvarar för sin finansiering under studietiden, men som arbetsgivare kan du stötta genom att diskutera ett utbildningsupplägg som passar er båda. Se årets utbildningar med beviljade YH-flexplatser på yrkeshogskolan.se. Nya platser beviljas i början av 2022. Om YH-flexplats inte kan erbjudas, finns det möjlighet att tillgodoräkna delar av utbildningen via reell kompetens (validering).

Nästa artikel