Skip to main content
Hem » Vård och Omsorg » Menymatskoncept som skapar genuina måltidsupplevelser
Sponsrad

God och näringsriktig mat kombinerat med en genomtänkt måltidsmiljö är viktig i äldreomsorgen. Det handlar bland annat om att väcka aptiten och anspela på smaker vi minns. Familjeföretaget Dafgårds erbjuder ett uppskattat menymatskoncept som har sin bas i svensk husmanskost. Konceptet hjälper äldreomsorgen att förmedla matglädje baserat på kvalitetsråvaror och omsorg.

Menymat riktar sig till seniorboenden och andra omsorgsaktörer som värnar om god och näringsriktig mat. Konceptet erbjuder lunch- och middagsrätter samt följer näringsrekommendationerna för äldre.

−Vi lagar maträtter som framkallar positiva matminnen, husmanskost med noggrant utvalda råvaror. Vi satsar mycket på smaksättning och använder smör och grädde för att framhäva de goda smakerna. Vår ambition är att erbjuda mat som smakar som hemlagat. Såser och buljonger tillagar vi exempelvis alltid från grunden. Ute på äldreboendena kompletteras menymaten med en sallad samt kolhydrater i form av exemepelvis pasta, ris eller potatis, säger Sofia Funke, ansvarig för Menymat på Dafgårds, som har mer än åttio års erfarenhet av livsmedelsproduktion och värnar om traditionerna.

Sofia Funke
Ansvarig för Menymat på Dafgårds
Foto: Dafgårds

Varierade och säsongsbaserade menyer

Menymatskonceptet uppdateras kontinuerligt med nya husmansklassiker som självklart både provlagas och provsmakas innan de inkluderas i menyerna.

–Vi varierar självklart våra menyer utifrån säsong. I vårmenyn introducerar vi rätter som ängamat och citron- och basilikarisotto. I vår höstmeny ingår mustiga och värmande rätter som gulaschgryta och porterstek. Vi erbjuder både färdiga veckomenyer och möjligheten att själv komponera egna menyer utifrån vårt breda sortiment av vällagade rätter, säger Sofia Funke.

Viktigt att välja bra leverantörer

Dafgårds väljer leverantörer med stor omsorg. De besöker ofta gårdarna för att säkerställa att djuren har det bra och kvalitetssäkrar kålen till kåldolmarna genom att själva köpa in kålfröerna som bönderna sår.

−Vi uppmuntrar äldreomsorgen att skapa rutiner för en riktigt bra måltidsupplevelse, exempelvis genom att skapa en ombonad och avslappnad måltidsmiljö, att servera maten på ett tilltalande sätt eller att inbjuda till delaktighet genom att låta de äldre dela med sig av önskemål och själva välja bland rätterna i vårt utbud, säger Sofia Funke.

Next article