Undernäring bland äldre är en dold folksjukdom som tyvärr kan orsaka stort personligt lidande och är ett större problem än vad de flesta känner till.
Undersökningar visar att uppemot 65 procent av personer över 65 år är undernärda eller ligger i riskzonen för under undernäring.
– Därför är det viktigt att det uppmärksammas i ett tidigt skede för att bryta en nedåtgående spiral. Undernäring kan leda till ökad infektionskänslighet, fallolyckor, nedstämdhet och den försvårar dessutom tillfrisknandet vid sjukdom, säger Ewa Hansson, som är legitimerad dietist och försäljningsansvarig för Special Foods på Findus.
Ewa Hansson
Legitimerad dietist och försäljningsansvarig för Special Foods på Findus
Foto: Findus Special Foods
Undernäring behöver inte synas
Det är inte alltid att det syns om en person är undernärd, då man fortfarande kan vara normalviktig men ha brist på protein eller vitaminer och mineraler. Orsakerna är många till att äldre får i sig för lite mat och näring.
– Det kan vara dålig aptit, tugg- och sväljsvårigheter, dålig tandstatus, sjukdom eller att man kanske förlorat sin livskamrat. Eftersom måltiden är en så pass social stund, så blir det jobbigt för många att äta i ensamhet, säger Ewa Hansson.
Varje måltid bör vara näringstät
Även inom äldreomsorgen är problematiken med undernäring stor.
– Det ställer höga krav på både vård- och kökspersonal att upptäcka de personer som behöver extra näring men också kunskap om hur maten berikas och serveras på ett inspirerande och aptitligt sätt, säger Ewa Hansson.
Satsar på utbildningar
Findus Special Foods jobbar också mycket med utbildningar till både vård- och kökspersonal.
– Vi vill inspirera till att servera näringstäta måltider i rätt konsistens för de med tugg- och sväljsvårigheter. Vi ”äter” med ögonen så vi får aldrig gå ifrån att maten också ska se god och aptitlig ut.