Skip to main content
Hem » Vård och Omsorg » Kalmar implementerar system för digital signering under pandemi – med gott resultat
Förstärk Sveriges Äldreomsorg

Kalmar implementerar system för digital signering under pandemi – med gott resultat

ulrika kalmar kommun
I samarbete med: Appva
appva logo
Ulrika Kjellberg, Vd Appva. Foto: Mattias Andersson
ulrika kalmar kommun
I samarbete med: Appva
Ulrika Kjellberg, Vd Appva. Foto: Mattias Andersson

Appvas vd Ulrika Kjellberg i samtal med Kalmar Kommuns enhetschef om det samarbete de har inlett  som förenklar arbetet för kommunens vård- och omsorg.

Samarbetet mellan programvarubolaget Appva och Kalmar kommun innebär att medarbetarna inom kommunens vård- och omsorgsförvaltning använder Appvas tjänst MCSS för digital och mobil signering av HSL-insatser. 

Framför allt ser man ökad patient-säkerhet och förbättrade förutsättningar för medarbetarna som centrala. Viktig information som kommande läkemedelsinsatser, påminnelser och utlöpande delegeringar blir tillgängligt direkt i mobiltelefonerna.

anders hagstedt kalmar kommun

Anders Hagstedt

Enhetschef, Kalmar kommun

Foto: Jan Magnusson 

– Vi har väntat på digital signering i nästan 10 år, så för oss är det här nya mobila arbetsverktyget perfekt. Avgörande för vårt val av Appvas MCSS var den höga användbarheten, säger Anders Hagstedt, enhetschef teknikenheten inom Kalmar kommun. 

Viktigt stöd under pandemin

Införandet var ett stort steg för Kalmar kommun, men med tanke på hur bra lösningen passade vår IT-infrastruktur så har det gått väldigt enkelt, menar Anders Hagstedt.

– Det blev också ett viktigt stöd under pandemin. Digitalisering minskar onödiga kontaktytor mellan människor och när information kan delas i realtid så är det såklart också en stor fördel.

Kalmar kommun vill hela tiden ligga i teknisk framkant och har kunnat tillgodose det med den nya satsningen. 

– Vi rustar verksamheten för framtiden, och att kontinuerligt kompetensutveckla medarbetarna inom IT tycker vi är angeläget. Digital signering förenklar för personalen och vi hoppas på ett kontinuerligt utvecklingsarbete med Appva, säger Anders Hagstedt.

120 000 signeringar i månaden

Vi gör cirka 120 000 signeringar i månaden i appen och då är inte ens inte hela verksamheten igång än. Det är en imponerande siffra och fokus ligger på god och säker omsorg, menar Anders Hagstedt.

– Införandet påbörjades innan pandemin och vi fick styra om från utbildning på plats här i Kalmar till digital utbildning. Jag upplever att vi har fått till ett väldigt bra partnerskap.

Grundlig analys av information

Just nu ser Kalmar kommun över hur de ska jobba med informationen som genereras i MCSS. Att ha tillgång till data som är skalbart och strukturerat bidrar till vårt långsiktiga förbättringsarbete. Det är såklart mycket enklare när man har siffror att luta sig mot, säger Anders Hagstedt. 

Fortsatt samarbete

Kalmar kommun har väldigt högt ställda mål och väljer samarbete noggrant.

– Om vi ska kunna konkurrera med den rådande arbetsmarknaden och göra oss attraktiva, så måste vi också ha ett bra och säkert elektroniskt verktyg att jobba med.

Därför var det ett lätt val att börja jobba med Appvas digitala lösning och hoppas verkligen att vi kan fördjupa samarbetet i framtiden, säger Anders Hagstedt.

Next article