Senast jag hade förmånen att få skriva en ledartext konstaterade jag att det inte gick att undvika ämnet Covid-19. Nu – snart ett år senare kan jag fortfarande inte bortse från att vi lever under en pandemi. En pandemi som av många olika skäl satt ljuset på dagens och morgondagens vård och omsorg om äldre personer. Och kanske det onda för något gott med sig om vi förmår att mobilisera alla goda krafter för en ännu bättre äldreomsorg.
Susanne Suvanto
Verksamhetsledare & delägare Omvårdnadsinstitutet
Foto: Jane Rogoleva
Kvalitet uppstår i mötet.
Kvalitet i vård och omsorg om äldre personer uppstår i mötet mellan tre individer – den äldre personen, den professionella och den anhöriga. En triad som ska dela liv och vardag fram tills att den äldre personen lämnar det här livet. För att den livsresan ska fungera bra med trygghet för alla parter krävs det både kompetens och utbildning. En utbildning som inte klyver kunnandet i två delar – en social och en hälso- och sjukvård Jag välkomnar att en utredning nu ska se över behovet av hälso- och sjukvårdskompetens inom äldreomsorgen. Men lova mig – låt inte långvården återuppstå. Det var inte bättre förr, tvärtom. Knyt istället ihop både människor och insatser.
En enhetlig och nationell undersköterskeutbildning med både hälso- och sjukvårdskompetens och social omsorgskompetens är en bit på vägen.
Zoomfika och bubbel
I Coronatider blir det tydligt hur mycket av vår sociala samvaro som kretsar kring fika och mat. Mat – är långt ifrån kost och nutrition. Det är kultur, social gemenskap, estetik, sensualism och näring för att knopp och kropp ska fungera. Allt detta behöver rymmas inom vård och omsorg om äldre personer. Måltiden är kanske den viktigaste aktiviteten på hela dagen. Vi möts och tankar energi på flera sätt. Mycket av den kompetens som krävs i äldreomsorgen sammanvävs i måltiden. Vi behöver kunskaper om munnens hälsa, tandvård, läkemedel, mage, tycke och smak.
Men något som tyvärr ofta glöms bort är att ”sluta äta” också kan handla om ett uttryck för att inte längre vilja leva eller för en ätstörning. Vi är komplexa och sammansatta vi människor. Och mitt i allt det svåra så har den digitala utvecklingen gjort sitt intåg även i matsituationen. Vi Zoomfikar och facetimar med ett glas bubbel. Tänk en sådan utveckling, trots allt och vem skulle tro att det skulle kunna gå så fort och relativt enkelt.
Om jag får möjligheten att skriva en ny ledare nästa år hoppas jag få sätta rubriken – Nu är det över – pandemin besegrad.
Nu tar vi över och framtidens äldreomsorg är vår!
Jag vill ha: en rollator med inbyggd Ipad och navigatorfunktion
Jag vill inte ha: långvården tillbaka