Hem » Vård och Omsorg » Energitäta småportioner kan minska undernäring hos äldre
Sponsrad

Många äldre människor lever med undernäring, och det finns också ett stort mörkertal för de i riskzonen. Konsekvenserna för individen och för vården riskerar att bli stora. För att bidra till minskad risk för undernäring hos äldre har Compass Group tagit fram The Meal Watch, ett måltidskoncept med många små proteinrika rätter som kan serveras under hela dygnet.

Det finns tydliga samband mellan den mat vi stoppar i oss och vårt psykiska och fysiska välbefinnande. Med åldern kommer en minskad aptit, ofta på grund av medicinering och att vissa får svårt att äta. Nära hälften av de som bor på särskilt boende inom äldreomsorgen beräknas vara undernärda eller ligger i riskzonen att drabbas. Konsekvenser vid undernäring är många, som till exempel depression, högre förekomst av infektioner och skador samt ökad dödlighet. Utöver det mänskliga lidandet vid undernäring ökar samhällskostnaderna och kan upp till fördubblas jämfört med en välnärd patient. 

Mat och måltider – mer än bara näring 

Livsmedelsverket kom 2018 ut med nya riktlinjer för äldre och i samband med det så inledde Compass Group ett måltidssamarbete med Ersta Diakoni i Stockholm. Konceptet, som fått namnet The Meal Watch, bygger på många måltider under hela dygnet, maxade med energi och protein. Dessa smårätter, aptitretare och desserter är alla näringsberäknade och innehåller alla minst fyra gram protein och 100 kcal per portion Framför allt är rätterna vällagade och välsmakande, med smaker som känns igen. 

– Vi ser på mat som viktig del av behandlingen för helhetshälsan. Konceptet underlättar individuell anpassning av måltiden, du kan välja det du tycker om i en portionsstorlek du orkar äta upp och alltid vara trygg med att du också får den näring du behöver. Med The Meal Watch frigörs tid för vårdpersonalen att syssla med vård- och omsorg säger Marianne Hjort, leg. dietist och menyutvecklare på Compass Group. 

Mycket positivt är också det minskade matsvinnet vi ser på avdelningarna när portionerna kan individanpassas. 

Att få ha kvar valfriheten och bestämmanderätten över sina måltider stärker individen och ger ökad livskvalitet – där vill vi vara med och bidra.

Marianne Hjort

Nästa artikel