Hem » Vård och Omsorg » Camigo skapar trygghet i vardagen
Sponsrad

Många äldre tvingas uppleva att deras nätverk krymper, samtidigt som de själva behöver alltmer stöd och hjälp. Då kan Camigos seniortjänst vara lösningen.”Vi skapar trygghet, både för den äldre och för anhöriga”, säger Karolina Eng, VD på Camigo.

Ett besök kan innehålla alltifrån lättare städning eller inköp, till att laga mat tillsammans, följa med till banken, spela spel eller bara prata. Det är upp till den äldre att själv bestämma vad han eller hon vill ha hjälp med.

– Ett camigobesök varar alltid minst två timmar och det är samma person som återkommer varje gång, berättar Karolina Eng. De äldre ska kunna lita på att någon de känner regelbundet besöker dem och hjälper till med stort som smått. Vårt mål är att bygga långsiktiga relationer och på så sätt skapa trygghet, öka livskvaliteten och främja ett hälsosamt åldrande.

I hela landet

I januari i år lanserade Camigo sin tjänst och intresseanmälningarna har strömmat in från hela landet.

När någon har ett önskemål om stöd börjar Camigo alltid med ett samtal för att prata om vad personen har för förväntningar. Det är viktigt att den äldre och camigon trivs med varandra och det är lättare att göra en bra matchning om man har en tydlig bild av personlighet, intressen och önskemål.

Rekryteringen av camigos är också en noggrann process där man lägger stor vikt vid att det finns ett genuint intresse för jobbet.

– Gensvaret på jobbannonserna har varit jättestort och framför allt är det unga och engagerade personer som vill jobba med oss, berättar Karolina Eng. Jobbet passar särskilt bra för ungdomar som studerar och gärna jobbar flexibelt några timmar i veckan, men personer i alla åldrar har hört av sig.

Innan det är dags att börja jobba får camigon genomgå en bakgrundskontroll och en gedigen utbildning, framtagen i samarbete med Camigos vetenskapliga råd. Den vilar på fyra viktiga områden för ett hälsosamt åldrande, det vill säga social samvaro, hälsosam mat, fysisk aktivitet och meningsfullhet i vardagen.

Karolina Eng
VD, Camigo
Foto: Camigo

Komplement till hemtjänst

Första träffen är gratis. Då kan man känna av så att allt känns bra innan man går vidare. Den äldre kan sedan välja mellan olika upplägg, alltifrån ett tvåtimmarsbesök varannan vecka till tre-fyra besök i veckan.

– Personer som lever ensamma har förstås ett särskilt behov av en hjälpande hand och kanske framför allt social samvaro, säger Karolina Eng. Det ska finnas tid för umgänge vid varje besök. För äldre med minnessvårigheter är det extra viktigt att det är samma person som återkommer varje gång och därigenom lär sig den äldres behov och rutiner.

Camigo kan vara ett värdefullt komplement till hemtjänsten och bidra med den sociala biten när hemtjänsten inte hinner med. Just nu för man diskussioner med flera kommuner om samarbeten, där Camigo kan avlasta och stötta hemtjänsten med göromål som städning och inköp. Det finns också planer på att Camigo ska hålla i sociala aktiviteter på äldreboenden.

– Vi kan göra mycket för att avlasta kommunerna, inte minst när det handlar om att tillgodose sociala och själsliga behov, säger Karolina Eng. Ofrivillig ensamhet är en riskfaktor för många sjukdomar vilket kostar både mänskligt lidande och på sikt stora vårdresurser. Då kan det göra stor skillnad att man vet att det finns en dedikerad person som besöker en regelbundet. Vår grundfilosofi bygger på kontinuitet, långsiktighet och trygghet. Det kommer vi aldrig att tumma på. 

Nästa artikel