Hem » Sällsynta diagnoser » PBC — Vad är det?
Sponsrad

P – Primär: Startar spontant och utan någon känd orsak
B – Biliär: Påverkar gallgångarna i levern
C – Kolangit: Inflammation i gallgångarna

PBC är en kronisk autoimmun sjukdom, som kännetecknas av en långsam men varierande fortlöpande förstörelse av de små gallgångarna i levern. Det finns läkemedel som kan hjälpa till att bromsa sjukdomens utveckling och läkarna kan följa sjukdomen med regelbundna blodprov för att se om läkemedlet verkar. Det är viktigt att du får behandling så snabbt som möjligt. Det kan bidra till att minska risken för allvarliga hälsoproblem och risken för att bli tvungen att genomgå en levertransplantation.

PBC är en autoimmun sjukdom. När kroppen angriper sina egna celler uppstår inflammation och vävnadsskada.

Renate Brucker
Ordförande
PBC Föreningen
Foto: Privat

Skadar de små gallgångarna

Vid PBC angriper immunsystemet små gallgångar i levern. Gallgångarna spelar en viktig roll för leverns funktion och för matsmältningen. Gallan produceras i levern. Genom gallgångarna förs gallan från levern till tunntarmen och hjälper till att smälta maten som du äter. PBC skadar de små gallgångarna, så att gallan stängs in i levern.

Ansamling av galla i leverns vävnader kallas kolestas. Kolestas kan ge skadlig ärrvävnad i levern, som kallas fibros. Förvärrad fibros kan leda till cirros, och leverns funktion kan då bli nedsatt. Cirros på grund av PBC har inget samband med alkoholkonsumtion.

Vad är orsaken till PBC?

Den exakta orsaken till PBC känner vi inte till, men vi vet att PBC inte beror på alkohol. Vi vet också att PBC inte smittar. Sjukdomen kan vara ärftligt, men uppkommer oftast spontant. Miljöfaktorer kan spela en roll för uppkomsten av PBC, och det är huvudsakligen kvinnor över 40 år som drabbas.

Du är inte ensam!

Även om PBC är en sällsynt sjukdom, är det den vanligaste kroniska kolestatiska leversjukdomen hos vuxna. 2016 bildades den ideella PBC Föreningen. Mer information finns på vår hemsida.

Nästa artikel