Skip to main content
Hem » Sällsynta diagnoser » PBC – en autoimmun sjukdom
Sponsrad

PBC (Primär Biliär Kolangit) är en sällsynt kronisk autoimmun sjukdom som långsamt bryter ned gallgångarna i levern. Med tiden kan detta orsaka inflammation och ärrbildning i levern.

Orsaken till PBC är okänd, men PBC beror inte på alkohol och den uppkommer oftast spontant. 9 av 10 drabbade är kvinnor. Det finns inget botemedel mot PBC, men behandling med Ursodeoxyholsyra dämpar inflammationen och bromsar sjukdomsförloppet. Typiska symptom är klåda, torr mun, torra ögon, trötthet och hjärndimma. 

Vad gör PBC Sverige?

PBC Sverige är en ideell förening för PBC-drabbade, med syfte att sprida aktuell information om sjukdomen, till både patienter och vårdpersonal.

Samverkan och framtid för PBC-drabbade

Under våren 2023 deltog representanter från PBC Sverige i PBC International Summit 2023 – en gemensam internationell kongress om PBC som samlade patientgrupper, läkare och specialister och läkemedelsbolag från hela världen. Kongressen skapade förutsättningar för ökat utbyte och internationell samverkan. 

Positiva nyheter för alla PBC-drabbade var bland annat nyheterna om pågående studier av olika läkemedel för symptomlindring med syfte att skapa ökad livskvalitet. PBC Sverige sammanstrålade bland annat med Magnus Doverskog och Charlotta Björk från Umecrine Cognition som har en intressant studie kring läkemedelskandidaten golexanolone. I en pågående fas II-studie kommer man att undersöka golexanolons påverkan på extrem dagtrötthet och hjärndimma efter 4 veckors behandling i patienter med PBC. Studien resultat beräknas kunna redovisas våren 2025. 

Renate Brucker
Ordförande PBC Sverige
Foto: Privat

Umecrine Cognition är ett forsknings-bolag beläget på Karolinska Institutet Science Park i Stockholm som utvecklar innovativa behandlingar för sjukdomar och symptom i hjärnan.

Next article