Skip to main content
Hem » nyheter » Ge tillbaka makten till de äldre 
nyheter

Ge tillbaka makten till de äldre 

Foto: Shutterstock

Avtar önskan att få göra egna aktiva val med åren? Blir det mindre viktigt att få styra över sitt liv efter en viss ålder? Nej, det finns absolut ingenting som talar för det. Tvärtom.  

Anna Bergendal
Näringspolitisk expert, Vårdföretagarna

I Svenskt Näringslivs senaste undersökning får svenskar i alla åldrar besvara frågor om valfrihet och inflytandet över viktiga beslut. Den visar att stödet ökar för att själv få välja var man ska bo när man är i behov av äldreomsorg. Allra viktigast är det för ålderskategorin 65 och äldre där 9 av 10 tycker att man själv ska få välja. 

Det här borde vara ett övertydligt budskap till de politiker runt om i landet som hellre pekar med hela handen än låter var och en avgöra vad som passar bäst. I flera kommuner är det precis vad som pågår. Äldres egenmakt får stå tillbaka när rätten att välja äldreomsorg begränsas, dras tillbaka eller aldrig införs. 

Många blir avvisade eller får fortsätta vänta 

Ett aktuellt exempel finns i Göteborg där Torborg, 87, blivit en symbol för vanmakten som följer av den typen av politik. Där fanns ledig kapacitet på nya, moderna privatdrivna äldreboenden som erbjuder platser till en lägre kostnad än de som kommunen driver själva. Torborg vill dit, men de styrande i kommunen satte stopp. De hade nämligen infört en begränsning för antalet platser på privata boenden. Valfrihet för ett fåtal alltså, men inte för Torborg som i stället måste vänta på att bli anvisad en plats. Efter en långdragen politisk kamp höjdes nyligen taket. Kanske får nu Torborg sin efterlängtade plats på sitt utvalda boende – men många äldre måste finna sig i att bli anvisade eller fortsätta vänta – trots att det finns plats på det äldreboende de önskar.  

Om dagens äldre ogillar den här typen av förmynderi kan vi redan nu föreställa oss reaktionerna som väntar. Att på ålderns höst få sin möjlighet att välja och påverka begränsad kommer inte mötas av tystnad från de stora 40-talistkullarna och deras anhöriga. 

Nationell äldreboendegaranti 

Flera reformer behövs för att stärka äldres egenmakt. Vårdföretagarna förespråkar en nationell äldreboendegaranti, som ger äldre en rätt att själv välja ett boende som kan erbjuda en plats om det inte finns plats i kommunens boenden. Fler kommuner bör också ge äldre rätten att välja äldreboende eller vem som ska få stiga över deras tröskel för att hjälpa dem i hemmet. Och de kommuner som har valfrihet måste säkerställa att det finns gedigen och lättillgänglig information om de olika verksamheterna för att underlätta för äldre och anhöriga att göra ett välinformerat val. Utan information finns ingen reell valfrihet. 

Synen på äldre måste förändras. Att ”ta tillbaka kontrollen över välfärden” får inte bli en täckmantel för att ta kontrollen över vuxna människors vardag och livspåverkande beslut. Det är hög tid att ge tillbaka makten till de äldre. 

Next article