Hem » Kvinnors Hälsa » Vad varje kvinna bör veta om klimakteriet
Kvinnokroppen

Vad varje kvinna bör veta om klimakteriet

Klimakteriet ledvärk
Klimakteriet ledvärk
Foto: Unsplash

Det första steget i att förstå klimakteriet är att lära sig vad det är och hur det kan påverka kroppen. Nedan finns ofta ställda frågor om klimakteriet med svar från Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet.

Varför får vissa kvinnor mer besvär i klimakteriet än andra?

Angelica Lindén Hirschberg menar att det inte finns ett enkelt svar utan att det är många olika faktorer som spelar in. Vissa av yttringarna är ärftliga och andra är mer specifika för individen. Om du t.ex. varit rökare så hamnar du cirka 2 år tidigare i klimakteriet och upplever också fler symptom. Övervikt, viss cancerbehandling, tidigt klimakterium och en stillasittande livsstil är andra faktorer som kan göra att kvinnan känner av fler klimakteriesymptom.

Upplever du torra och sköra slemhinnor? Klicka här för att få hjälp.

Går det att göra något åt symptomen som kommer med klimakteriet?

Fysisk aktivitet kan lindra, men även regelbundna vanor såsom sömn, måltider och stressreducering i vardagen hjälper till. Det är också bra att sluta röka, säger Angelica Lindén Hirschberg.   

Vad kan man se för samband mellan depression och klimakteriet? 

Det kan vara svårt att visa ett orsakssamband till klimakteriet. Å andra sidan, ökar risken för depression med åldern, både för kvinnor och för män. En nyligen gjord randomiserad studie har visat att hos de som fått hormonersättning kunde behandlingen motverka risken att drabbas av depression jämfört med placebo. Man har också kunnat visa att där man satt in hormonbehandling hos kvinnor med depression har man sett en signifikant förbättring i jämförelse med placebo.

Upplever du torra och sköra slemhinnor? Klicka här för att få hjälp.

Klimakteriet ledvärk

Angelica Lindén Hirschberg

Professor i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet.

Foto: Sofia Nahringbauer.

Vad innebär ett tidigt klimakterium innan 40 års ålder och hur påverkar det kroppen?

Tidig menopaus (sista menstruationen) kan inträffa spontant och utan känd orsak. Tillståndet kan även orsakas av kirurgi, strålning och cytostatika samt autoimmun sjukdom och genetiska faktorer. POI är förkortning för Prematur ovariell insufficiens vilket innebär att äggstockarnas hormonproduktion upphör mer än 10 år innan normalt klimakterium. Kvinnor upplever sömnstörningar, humörsvängningar, och ökad stresskänslighet i högre grad samt blir infertila. Obehandlat för detta med sig en ökad risk för osteoporos, hjärtkärlsjukdom och nedsatt kognition med en förhöjd risk för demens. Symptomen lindras fort med hormonbehandling och denna skall pågå fram till 50 års ålder då klimakteriet vanligtvis inträffar.   

Tablett eller plåsterbehandling, vad fungerar bäst för att lindra symtomen av klimakteriet?

Östrogen i tablettform måste passera via levern, vilket har påverkan på kroppens koagulationsfaktorer, något som kan leda till blodpropp. Hormoner som tas genom huden absorberas direkt i blodet och kan därför ges i mycket lägre doser för att vara effektiva och ökar inte risken för blodpropp. Det är kvinnans subjektiva symptom och kvinnans upplevelse av hur symtomen påverkar hennes livskvalitet som avgör om och hur behandling ska initieras.

Upplever du torra och sköra slemhinnor? Klicka här för att få hjälp.

Hänger östrogenbehandling och övervikt ihop?

Hormonbehandling med östrogen i sig gör inte så att du går upp i vikt, säger Angelica Lindén Hirschberg. Fördelningen av fettdepåerna på kroppen regleras av en rad faktorer, varav de viktigaste är hormoner och fysisk aktivitet. Kvinnors fettfördelning deponeras på rumpa, höfter och lår. Under klimakteriet förändras ämnes-omsättningen och kvinnan går lättare upp i vikt samt lägger på sig kroppsfett framförallt på magen. Med tiden kommer detta att stabilisera sig, men det går även att motverka genom en sund livsstil och med mer träning.

Varför får vissa kvinnor inflammationer innan de går in i klimakteriet?

Östrogen fyller en mängd viktiga funktioner i kroppen. En av dessa inkluderar möjligheten att dämpa smärta eller höja en kvinnas smärtgräns så att hon kan tolerera mer smärta, till exempel vid förlossning. Östrogen skyddar även muskelvävnaden, ligamenten och påverkar benmassan. När östrogenhalten sjunker under klimakteriet kan en kvinna därför börja lida av ledbesvär. De systematiska genomgångarna av östrogen- behandling har inte funnit något tydligt samband mellan kroppsliga symtom såsom ryggvärk, trötthet och ledbesvär. Samtidigt kan det finnas ett samband mellan ledvärk och låga östrogennivåer men det finns inga studier som bevisar detta, enligt Angelica Lindén Hirschberg.

Upplever du torra och sköra slemhinnor? Klicka här för att få hjälp.

Nästa artikel