Hem » Din hud » Välj rätt solskydd: Här är hudexpertens bästa tips!
Sponsrad

Solskydd är ett komplext hudvårdsområde där det verkligen lönar sig att vara en påläst och medveten konsument. Skillnaderna mellan olika produkter är stora, såväl kvalitetsmässigt som solskyddsmässigt. 

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar användning av solskydd när UV-index överstiger 2, vilket i Sverige motsvarar perioden mars-oktober. Under vinterhalvåret i Sverige ligger UV-index närmare 0 (0-1) och då behöver man endast solskydd om man är i fjällen eller på solresa, säger Dr. Johanna Gillbro. Hon är hudforskare, författare till boken Hudbibeln och grundare av Skinome, ett forskningsintensivt och innovativt hudvårdsföretag med fokus på färsk hudvård som är ett relativt nytt alternativ till traditionell hudvård med fokus på att stötta hudens eget system.

I vår lanserar Skinome sin första solskyddskräm, Sun Emulsion SPF50+. Produkten bygger vidare på Skinomes koncept med färsk, mikrobiomvänlig och oparfymerad hudvård utan konserveringsmedel. Stor omsorg har lagts på att krämen inte bara ska ge högsta möjliga skydd med de modernaste och bästa UV-filtren utan även vårda och återfukta huden. 

UV-filter som kompletterar varandra

–En komplett solskyddsprodukt skyddar mot såväl UVA- som UVB-strålning. 95 procent av allt solljus är UVA-strålar, som penetrerar hela vägen ner till de djupaste hudlagren. UVB-strålarna penetrerar endast de övre hudlagren, men stimulerar samtidigt produktionen av nytt pigment. Det är viktigt att välja solskydd som skyddar mot både UVA och UVB, så se till att det finns en UVA-symbol på förpackningen, säger Johanna Gillbro. 

Solskyddsprodukter innehåller ofta flera olika typer av UV-filter. Mineralfilter (även kallade fysikaliska) skapar en barriär på huden och reflekterar bort UV-strålningen. Organiska filter (även kallade kemiska) skyddar huden genom att absorbera UV-strålarna.

Dr. Johanna Gillbro
Hudforskare
och grundare av Skinome
Foto: Skinome

–Det finns två sorters mineralfilter: titaniumoxid och zinkoxid. De är skonsamma, orsakar inga allergier och har inga hormonstörande effekter. För att komma upp i högsta möjliga skydd SPF 50 krävs att dessa mineralfilter kompletteras med organiska filter. På senare år har en ny generation organiska UV-filter utvecklats. Det består av stora molekyler som inte penetrerar huden utan i stället lägger sig som en skyddande hinna på huden. Dessa nya filter är heller inte hormonstörande, säger Johanna Gillbro. 

Johanna Gillbro uppmanar konsumenter att undvika solskyddsprodukter med äldre generationers solskyddsfilter, exempelvis oxybenzone (också känt som benzophenone-3). Det är ett filter som absorberas av kroppen och kan ha negativ påverkan på hälsan, exempelvis en hormonstörande effekt. 

Riklig och regelbunden applicering viktigt

Ett vanligt misstag är att underskatta mängden solskyddsfaktor som behövs för att ge huden ett fullgott skydd. 

–För hela kroppen bör man räkna med 40 milliliter, ungefär den mängd som ryms i en kupad hand. För ansiktet behövs ungefär en mängd motsvarande en matsked. Applicera varannan timme om du solbadar och undvik att vistas i direkt solljus när strålningen är som starkast, mellan 11 och 15 på dagen, säger Johanna.

Nästa artikel