Skip to main content
Hem » Din hud » Så sköter du bäst din atopiska hud
Sponsrad

En torr och känslig hud beror på både arv och miljö. Men med enkla medel kan huden bli stärkt och smidig. Vi träffar hudläkaren Anne Birgitte Undén som ger oss tipsen för att både förebygga och behandla atopisk hud.

Huden är kroppens största organ och hudbarriären är det yttersta skiktet som ska skydda mot föroreningar och bibehålla fukten. Har hudbarriären försvagats uppstår det en obalans i immunsystemet och huden blir torr och känslig, så kallad atopi. 

Kyla och värme triggar

Hos de flesta med atopisk hud, börjar besvären redan i barnaåren. Som vuxen brukar besvären klinga av, men triggerfaktorer kan i perioder förvärra tillståndet.

–Vi vet att för dem med känslig hy kan huden reagera på vinterns kyla varvat med varm inomhusluft. Annat som kan trigga huden är stress, kvalster och infektioner. Vi vet också att det finns en ärftlig komponent och att atopisk hud hänger ihop med allergier. Då kan slemhinnorna och luftvägarna bli drabbade. 

Man kan inte smörja för mycket

Det gäller att behandla rätt för att återställa hudbarriären och få en mindre irriterad och mer motståndskraftig hud. Då är det fukt som behövs.

Anne Birgitte Undén
Hudläkare
Complete Skin
Foto: Complete Skin

– Det allra bästa är att minska riskerna för utbrott och att undvika att få torr hy, det gör man bäst genom att smörja in huden, om och om igen. Det är en myt att huden kan bli beroende av för mycket smörjande. Många krämer fungerar lugnande och minskar eventuell klåda som torr hy kan orsaka, säger Anne Birgitte Undén. Det är av denna anledning många personer med atopisk hud behöver hitta sin hudvårdsrutin som inkluderar såväl en mild och skonsam rengöring, som en återfuktande hudkräm som passar hud med tendens till atopi.

Hitta rätt kräm för dig

Egenskaperna i fuktgivande krämer stöttar på olika vis och har en konsistens som skiljer dem åt. Vissa föredrar en tunn lotion, medan andra gillar fetare krämer.

–Det finns fuktbindande krämer med ämnen som punktmarkerar de individuella behoven, krämer med aktiva ingredienser, såsom glycerin, som är särskilt effektiva för att bygga upp barriären och dessa kan man med fördel kombinera med en fuktgivande kräm. För de allra flesta med känslig hy är det en god idé att undvika en kräm med parfym som kan irritera huden. 

Testa produkter

Hur ska man då välja kräm, när det finns så mycket att välja bland? Anne Birgitte Undén rekommenderar att man är kritisk i sina val och säkerställer att produkterna genomgått kliniska studier. Sedan tycker hon att man bör prova en produkt i taget för att se hur huden reagerar på den. Man kan få råd från sitt lokala apotek och där få testa en kräm eller få med sig prover hem. Eller rådfråga en hudspecialist.

– Det finns många kliniker som arbetar med välbeprövade produkter. En dermatolog kan ge individanpassade rekommendationer som effektivt vårdar och stärker huden, säger Anne Birgitte Undén.

Next article