Hem » Din hud » Ökad medvetenhet om kroniska nässelutslag leder till rätt behandling
Sponsrad

Depression, social isolering och störd nattsömn är några av följderna personer med kroniska nässelutslag kan få. Ett stort problem med sjukdomen är att många patienter blir feldiagnostiserade och kroniska nässelutslag i stället tas för allergi. 

– Det finns väldigt bra hjälp att få, bara man kommer till rätt läkare, säger forskaren Mahsa Tayefi, som är biträdande överläkare på hudkliniken på Nya Karolinska. 

Mahsa Tayefi

Biträdande överläkare på hudkliniken, Nya Karolinska

Foto: Marcus Stork

Nässelutslag, eller urtikaria som det egentligen heter, är kliande röda och lite upphöjda utslag. Det finns två typer av nässelutslag – akut urtikaria samt kronisk urtikaria. Den akuta formen är den vanligaste. Den är övergående inom några dagar till några veckor och kan komma vid exempelvis infektioner eller som en allergisk reaktion. De kroniska nässelutslagen kan man ha i flera år och man vet oftast inte varför de uppkommer. 

– Specifikt för nässelutslag är att utslagen kan försvinna inom cirka tio minuter och till ett dygn för att sedan dyka upp någon annanstans på kroppen. Utöver utslagen kan man svälla upp på exempelvis läppar, ögon eller i hela ansiktet säger Mahsa. 

Studie som kartlägger nässelutslag 

En ny studie från Nya Karolinska har kartlagt vilka patienterna är och vilken behandling de får inom Region Stockholm. Ungefär en procent av befolkningen har kroniska nässelutslag, varav cirka 60 procent är kvinnor.

– Patienter som får svullnaden kan känna sig vanställda. Vilket gör att de inte vill gå ut och träffa andra människor. Svullnaderna kan trycka och ömma. Personerna med röda utslag har en svår klåda. Det kan klia överallt, dygnet runt och i flera år för vissa, säger Mahsa. 

Klåda dygnet runt påverkar såklart nattsömnen och en annan vanlig följd av nässelutslag är depression. 

Viktigt med rätt behandling direkt 

Lider man av den kroniska varianten av nässelutslag är det ytterst viktigt att man får rätt typ av behandling från början, vilket många inte verkar få. I studien såg forskarna att 68 procent av patienterna fick kortison, som tyvärr inte hjälper på de kroniska nässelutslagen på lång sikt. Det kan snarare förvärra sjukdomen långsiktigt och ge en del biverkningar.

– Har man utslag som återkommer i flera veckor bör man söka sig till vårdcentralen. Då är det lättare att diagnostisera och behandla enligt de internationella rekommendationer som finns, säger Mahsa. 

Bra behandling finns att få! 

Det finns idag inget botemedel. Mahsa betonar dock att det finns bra behandling att få mot symptomen som de kroniska nässelutslagen ger. Cirka 30 procent av alla kroniska nässelutslag blir bra av sig självt inom ett år.

– Att prata om sjukdomen är jätteviktigt. Ökar vi medvetenheten om kroniska nässelutslag kan fler förhoppningsvis få rätt behandling direkt, säger Mahsa. 

Nästa artikel