Skip to main content
Hem » Din hud » Nytt läkemedel mot torr hud med bevisad effekt att stärka hudbarriären
Sponsrad

Under vinterhalvåret drabbas många av torr hud. Torrhet kan göra huden mer känslig för irriterande ämnen och försämra hudens barriär. Nu har ACO tagit fram ett nytt läkemedel för torr hud, Miniderm Duo.

Torr hud är en del av hudsjukdomen atopiskt eksem och mjukgörande krämer ingår i basbehandlingen.[1] Personer med torr hud och atopiskt eksem har ofta en försämrad hudbarriär, även på eksemfri hud. Detta betyder att huden har svårare att bibehålla vatten och vanligtvis blir torr. En försämrad hudbarriär är också mer känslig för yttre faktorer som t ex allergener och irriterande ämnen. I den senaste produktutvecklingen var ACO:s målsättning att ta fram en kräm som har bevisad effekt att stärka hudbarriären, och som också tolereras väl. Målgruppen har framförallt varit barn, men också vuxna med torr hud. 

Miniderm Duo stärker hudbarriären  

Miniderm Duo är en kräm med en ny sammansättning och är det första läkemedlet som innehåller en kombination av karbamid (2 procent) och glycerol (20 procent). Karbamid och glycerol är två väldokumenterade fuktbindande substanser som ofta används vid behandling av torr hud och atopiskt eksem.[2]  

Miniderm Duo är självkonserverad, vilket betyder att inga konserverings-medel är tillsatta. Konserveringsmedel behövs i de flesta krämer för att det inte ska bildas mikroorganismer. Men det finns de som vill undvika konserveringsmedel av olika anledningar och där är Miniderm Duo ett alternativ. 

Bevisad effekt i studie

För att bekräfta effekten av den utvalda krämen på hudens barriär inleddes en klinisk studie på patienter med atopiskt eksem. I studien jämfördes Miniderm Duo mot två andra krämer.   

Studien visade att Miniderm Duo förbättrar hudens motståndskraft mot ett irriterande ämne och stärker hudbarriären. Miniderm Duo stärkte också hudens barriär bättre än de båda andra krämerna i studien. Det visade sig alltså att krämer kan ha olika effekt på huden.  

Viktigt att smörja också i bättre perioder  

Både vid torr hud och hos personer med eksem är det viktigt att smörja huden med mjukgörande kräm ofta och rikligt, helst två gånger om dagen och alltid efter kontakt med vatten.  

Man kan underlätta smörjrutinen genom att ha krämen tillgänglig på flera platser i hemmet. En mindre förpackning kan man lätt ha med sig utanför hemmet, exempelvis i handväskan eller stående på jobbet eller förskolan. 

Atopiskt eksem kommer ofta i skov och det är lätt att glömma bort att smörja huden i bättre perioder, för att fortsätta hålla hudbarriären intakt.  

Miniderm Duo 20 mg/g + 200 mg/g kräm (karbamid + glycerol) är ett receptfritt läkemedel mot torr hud.  Läs bipacksedeln noggrant. ACO Hud Nordic AB. 

1. 1177.se. Atopisk dermatit – böjveckseksem/vad kan jag göra själv
2. 1177.se. Läkemedel vid eksem – mjukgörande medel.

Next article