Skip to main content
Hem » Din hud » Misstänker du rosacea? Sök läkare
Sponsrad

Rodnande hud med stickningar och utslag i ansiktet kan vara rosacea. Orsaken bakom denna kroniska inflammation på huden är okänd, men det finns god hjälp att få.

Rosacea är ett samlingsnamn för en inflammatorisk hudsjukdom som i skov ger besvärande förändringar i ansiktet. Inflammationen drabbar kvinnor i något större utsträckning. Omkring tio procent av alla vuxna svenskar har symptom som kännetecknar rosacea, många av dessa har inte hittat rätt behandling. 

– Tyvärr kan man inte bota rosacea men det går att lindra besvären, säger Victoria Svensson, auktoriserad hudterapeut.   

Rodnad och stickningar i huden

Upplever du röda utslag eller hudrodnad i ansiktet? Det skulle kunna vara akne, men i många fall rör det sig om rosacea. De båda åkommorna skiljer sig åt. Är man drabbad av rosacea är vanliga symptom att huden rodnar, det sticker i huden, vidgade ytliga blodkärl och knottrig hud eller varfyllda blåsor – utan pormaskar. Rosacea förekommer på näsa, kinder, panna och haka, medan akne även kan röra sig mot öron, hals, rygg och bröstkorg. 

Orsaker bakom rosacea

Det är ännu inte klart vad som orsakar rosacea, men enligt Victoria Svensson, pekar mycket mot en kombination av arv och miljö. En person med känslig hy kan uppleva att rosaceautbrott triggas av stress, solljus, värme, alkohol, starkt kryddad mat, såväl som av parfymerade hudprodukter och starka kortisonpreparat och läkemedel som vidgar blodkärlen. 

Rätt diagnos för rätt behandling

För att inte förvärra besvären är det viktigt att söka sig till sjukvården för att få rätt diagnos.

– Om du misstänker att du har rosacea ska du kontakta en läkare för att få rätt behandling, säger Victoria Svensson.

Medel mot exempelvis akne är verkningslöst, och kan till och med förvärra symptomen, om man använder dem vid rosacea. Och tvärtom. Har man fått rosacea, kan läkaren föreslå behandling med antingen ett receptfritt eller receptbelagt läkemedel. 

Läkemedel utan recept

Läkare brukar i första hand ordinera att smörja in huden med en kräm mot rodnad och hudutslag. Rosazol är exempel på en sådan kräm. Den innehåller ämnet metronidazol som har funnits på marknaden sedan 1980-talet. Produkten har ett pH-värde på 3,5 vilket gör att den inte behöver några konserveringsmedel som annars kan irritera huden. Rosazol finns som receptfritt läkemedel.

Next article